Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cîţu: Eu şi Ministerul Finanţelor nu am aprobat încă fuziunea EximBank - Banca Românească

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească nu a fost încă aprobată nici de el, nici de Ministerul Finanţelor Publice şi că va anunţa în ianuarie ce se va întâmpla cu această operaţiune.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

02.01.2020 - 19:05

"Am fost întrebat de mai mulţi jurnalişti şi trebuie să fac această precizare: tranzacţia a fost aprobată în februarie 2019, de guvernul PSD. Eu şi Ministerul Finanţelor Publice încă nu am aprobat fuziunea Exim cu Banca Românească.

O să anunţ ce se întâmplă cu această fuziune în ianuarie. Deja am anunţat planurile pentru CEC Bank: atragerea BERD şi IFC în acţionariat. În primele zile din 2020 voi anunţa ce urmează pentru EximBank, EximAsig şi Fondurile de Garantare şi Contragarantare", a scris ministrul Finanţelor, pe pagina sa de Facebook, conform Agerpres.

Consiliul de Administraţie al Băncii Româneşti a publicat convocatorul pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor şi pentru cea ordinară, ce vor avea loc pe 31 ianuarie 2020. Convocatorul prevede printre altele numirea membrilor CA pentru un mandat de patru ani.

Propunerile sunt: Lucian Claudiu Anghel, membru executiv al Consiliului de Administraţie şi director general, Oana Lucia Ilie, membru executiv al CA şi director general adjunct, Traian Sorin Halalai, membru ne-executiv, preşedinte al Consiliului de Administraţie, Lidia Stan, membru ne-executiv şi vicepreşedinte al CA, şi Doru Bebe Bulata, membru ne-executiv al CA.

"Potrivit reglementărilor aplicabile (...), noii membri ai Consiliului de Administraţie vor începe exercitarea responsabilităţilor de la data primirii aprobării din partea Băncii Naţionale a României. Până la acea dată, dl. Marinis Stratopoulos, dl. Ioannis Kougionas, dl. Petru Rareş, dl. Ion Stancu şi dl. Pavel Nastase îşi vor continua activitatea", se menţionează în convocator.

Acesta mai prevede schimbarea numelui societăţii din "Banca Românească SA Membră a Grupului National Bank of Greece" în "Banca Românească SA" şi schimbarea emblemei societăţii, pentru a elimina referinţa la "Membră a Grupului National Bank of Greece".

De asemenea, ar urma să fie modificat şi actul constitutiv, care va prevedea un capital social subscris şi vărsat de 748.648.220 lei, împărţit în 374.324.110 acţiuni nominative, fiecare cu o valoare nominală de 2 lei.

Capitalul social va fi deţinut după cum urmează: Banca de Export - Import a României EximBank SA - 371.624.509 acţiuni nominative, cu valoare nominală de 2 lei fiecare şi cu valoare nominală totală de 743.249.018 lei, reprezentând 99,28% din capitalul social al Băncii; acţionari persoane juridice -87.020 de acţiuni nominative, cu valoare nominală de 2 lei fiecare şi valoare nominală totală de 174.040 lei, reprezentând 0,02% din capitalul social; acţionari persoane fizice- 2.612.581 acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 2 lei fiecare şi o valoare nominală totală de 5.225.162 lei, reprezentând 0,7% din capitalul social.

Comentarii