6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieCîţu: Deprecierea uşoară a leului este corelată cu deprecierile din regiune

Cîţu: Deprecierea uşoară a leului este corelată cu deprecierile din regiune

“Deprecierea uşoară a leului astăzi (joi, n.r.) este corelată cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale.

Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continua să scadă şi încrederea investitorilor va continua să crească în guvernarea PNL. Cu cât avem anticipate mai repede cu atât mai repede vom putea reveni la scăderi de preţuri şi dobânzi aproape de zero”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Leul s-a depreciat joi cu 0,45 bani (0,09%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,7834 lei/euro. BNR a cotat miercuri euro la 4,7789 de lei. Leul a mai atins o cotaţie minimă record joi, 21 noiembrie, când cursul a fost de 4,7808 lei/euro.

La finele lunii ianuarie, analiştii financiari CFA România anticipau o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la un curs 4,8823 lei/euro, şi o majorare a ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte cât şi pentru cele lungi.

“În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproape 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8286, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8823″, preciza, la momentul respectiv, într-un comunicat, CFA România, citată de Agerpres.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă