Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

AMNISTIA FISCALĂ. Cei cărora le este adresată nu beneficiază de ea

Cine sunt în realitate beneficiarii amnistiei fiscale

Îndelung anunţată în ultimele luni, amnistia fiscală a intrat în vigoare. Ea presupune anularea dobânzilor şi penalităţilor, în anumite condiţii.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

14.08.2019 - 10:13

Mult așteptatul proiect, OG 6, din 31 iulie, privind instituirea unor facilități fiscale, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial 648, din 5 august. Există un capitol dedicat exclusiv restructurării obligațiilor bugetare restante mai mari de un milion de lei, înregistrate de persoane juridice, la cei care, surprinzător, nu sunt în insolvență. Aceștia pot beneficia de anularea tuturor accesoriilor, cât și a 50% dintre obligațiile principale.

„Legiuitorul a inclus și un al doilea capitol, care se dorea, cel puțin inițial, să se aplice tuturor celorlalți debitori, atât când sumele erau sub 1 milion de lei, cât și când depășeau pragul. Cei mai mulți interesați de balonul de oxigen au fost excluși fără nici o explicație și fără nici un argument”, spune Mihaela Mitroi de la EY. Nota de fundamentare a actului normativ nu conține nimic edificator. Dimpotrivă, se afirmă în numeroase rânduri că scopul e îmbunătățirea mediului de afaceri şi de a recupera obligațiile restante.

„În acest fel, se realizează o discriminare evidentă: persoanele juridice de drept privat sau marea majoritate a acestora nu au, practic, la îndemână nici un instrument pe care să îl poată folosi, spre a beneficia de amnistie”, susţine reprezentantul EY.

 

Discriminare

Şi mai discriminatoriu e că un sediu permanent sau o sucursală a unei persoane juridice străine de drept privat, neavând personalitate juridică, se poate încadra în sfera de aplicare a Capitolului II și, deci, poate beneficia de amnistie, la obligații bugetare restante de peste 1 milion de lei, observă Mihaela Mitroi. O altă discriminare şi mai mare, explică expertul, e situația debitorilor cărora li s-au comunicat decizii de impunere (chiar cu sume sub 1 milion de lei) între 1 ianuarie 2019 și intrarea în vigoare a OG 6, care nu sunt cuprinși în nici unul dintre scenariile în care ar putea beneficia de amnistie. Aşadar, din nou suntem în fața unui act normativ potențial generator de controverse între contribuabili și autorități.

 

Comentarii

loading...