8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieCiech Soda (Uzinele Sodice Govora) a început programul de disponibilizări voluntare

Ciech Soda (Uzinele Sodice Govora) a început programul de disponibilizări voluntare

Preţul acestuia rămâne unul mai mult decât dublu față de cel din anul 2018. Propunerile primite nu sunt unele sustenabile și nu au răspuns îngrijorărilor CIECH, motiv pentru care, “din nefericire, compania este forțată să continue pregătirile pentru oprirea producției la singura fabrică de sodă din România”, anunţă patronul polonez al companiei.

Ultimele runde de discuții, desfășurate săptămâna trecută, nu au avut ca rezultat vreo opţiune viabilă de ieşire din impas. “Implicaţiile economice ale propunerilor venite de la CET continuă să expună CIECH Soda România unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decât cel necesar”, mai explică investitorul.

Compania spune că plătește deja în România unul dintre cele mai ridicate prețuri pentru abur, la nivelul grupului, care este cu aproape o treime mai mare decât în Polonia. Toate profiturile companiei din 2018 au fost deja înghițite, în primul trimestru din anul 2019, de alte majorări de prețuri anterioare operate de CET.

Chiar și după o ușoară revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda România tot ar înregistra pierderi mult mai mari, dacă producţia ar continua, decât în situația unei opriri temporare, mai spune compania.

Ultima ofertă, de 177,5 lei/Gcal, în scădere cu doar 15 lei, ar cauza în continuare pierderi uriașe pentru CIECH, de peste 155 de milioane de lei (cu certificatele CO2 incluse, achitate tot către CET).

În aceste condiții, compania este obligată să-şi menţină decizia, anunțată în 9 august, de a continua pregătirile pentru oprirea producţiei la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, cu peste jumătate de miliard de lei investiți până acum pe piața locală, CIECH susţine că a avut în permanență o atitudine deschisă spre cooperare și a solicitat de asemenea sprijinul autorităților până la cel mai înalt nivel pentru a ajunge la o înțelegere.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă