Cererea de combustibili fosili nu mai revine la vârful din 2019

Situaţia de criză provocată de COVID-19 a adus o scădere a cererii de combustibili fosili, ce se poate prelungi pe perioada următorului deceniu, făcând ca o revenire la maximul din 2019 să fie puţin probabilă, arată o analiză realizată de Boston Consulting Group, conform News.ro.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

24.06.2020 - 17:37

În timp ce declinul economic, pe termen scurt, provocat de  pandemia globală COVID-19 a devenit deja vizibil, criza poate avea un impact semnificativ pe termen lung asupra pieţelor de energie globale, se arată în analiză. În special, este aşteptată o scădere a cererii de combustibili fosili faţă de maximele înregistrate anul trecut, conform raportului BCG, intitulat ”Am Depăşit Vârful Cererii Pentru Combustibilii Fosili?”.

”BCG analizează cererea de energie din viitor şi mixul de energie de-a lungul a trei scenarii economice, reprezentând recuperări în formă de V, U şi L. Este  foarte probabil ca actuala criză să încetinească semnificativ creşterea cererii globale de combustibili fosili în următorul deceniu. Dacă recuperarea economică mai lentă ar fi însoţită de o accelerare moderată în tranziţia de la combustibili fosili la surse regenerabile, aşa cum sugerează măsurile de 'recuperare ecologică', introduse în prezent în multe ţări, cererea nu va mai depăşi niciodată nivelurile din 2019”, arată analiza.

Într-un astfel de scenariu, impactul ar fi diferit în funcţie de tipul de marfă şi de regiune. Cărbunele este combustibilul fosil la care este cel mai puţin probabil să se întrevadă o recuperare, se aşteaptă BCG. Între timp, probabil că cererea de gaz natural îşi va relua calea de creştere, iar traiectoria petrolului se va situa undeva între celelalte două.

“Este posibil să fi ajuns acum la un moment de cotitură critic pentru pieţele de energie. Impactul economic provocat de pandemia de coronavirus, creşterea economică din ce în ce mai puţin intensivă energetic şi investiţiile continue în energie sustenabilă, toate acestea împreună, afectează foarte mult cererea de combustibil fosil,” a declarat Bogdan Belciu, partener la BCG.

El spune că acest lucru ar schimba fundamental realitatea pentru multe companii de energie, mult mai devreme decât se aşteptau.

În funcţie de scenariul de recuperare, marjele companiilor de energie şi piaţa de capital vor fi sub presiune. Acestea vor trebui să reducă costurile şi să sporească lupta în ciuda obstacolelor întâmpinate, având pe termen mai lung preţuri mai mici.

Comentarii