14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCE vrea să taxeze cu 80 cenți/kg plasticul nereciclat

CE vrea să taxeze cu 80 cenți/kg plasticul nereciclat

Potrivit oficialului european, problema deșeurilor din plastic a căpătat o importanță majoră în ultimii ani, în special din cauza impactului asupra oceanelor și a vieții sălbatice marine. Comisia Europeană (CE) a prezentat pe 16 ianuarie a.c. strategia prin care UE va aborda producția de plastic și poluarea în următorul deceniu și după aceea. Una din propuneri vizează taxarea arderii plasticului nereciclabil. Criticii acestei propuneri afirmă că înainte de a se lua o decizie este necesară o analiză atentă asupra impactului unei astfel de măsuri asupra mediului. Altfel, spun aceștia, propunerea privind noua taxă poate fi privită drept o încercare de acoperire a deficitului bugetar creat de Brexit. 

CE a început de multă vreme demersurile pentru reciclarea deșeurilor menajere. De exemplu, statele membre ale UE ar trebui să atingă obiectivul reciclare a 60% din deșeurile menajere până în 2030. Ținta de reciclare a deșeurilor din plastic (în special ambalaje) va fi de 55% până în 2030. Acest obiectiv a fost deja atins de Olanda. Cu toate acestea, beneficiile ecologice ale reciclării materialelor plastice comparativ cu incinerarea lor este pusă la îndoială, din mai multe motive.

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) realizată prin reciclarea materialelor plastice este foarte costisitoare în comparație cu alternativele precum energia eoliană și fotovoltaicele solare, în timp ce multă energie poate fi obținută din arderea deșeurilor din plastic, susțin Raymond Gradus și Henriëtte Prast, profesori de economie la Vrije Universiteit Amsterdam și Universitatea Tilburg, notează Euractiv.com. O gospodărie medie olandeză separă aproximativ 15 kg de deșeuri din material plastic, economisind astfel 26 kg de CO2 pe an. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, ar fi nevoie de o medie de 60 de ani de separare a materialului plastic pentru a compensa emisiile de CO2 rezultate dintr-o singură călătorie cu avionul (în clasa economică) de la Amsterdam la Los Angeles. În plus, după cum arată cazul olandez, reciclarea plasticului în gospodării este extrem de costisitoare. Costurile de colectare și de transport ale deșeurilor de plastic separate sunt substanțial mai mari decât cele ale deșeurilor municipale mixte, deoarece densitatea deșeurilor din plastic este considerabil mai mică. Cu alte cuvinte, este nevoie de mai mult transport pe tonă pentru plastic decât pentru fluxurile de deșeuri mai dense.

În al doilea rând, pentru a realiza colectarea separată de către gospodării, municipalitățile trebuie să creeze o infrastructură separată, costisitoare, a punctelor de colectare, care necesită o investiție substanțială în avans. Pentru a putea face aceste investiții locale, municipalitățile olandeze primesc aproape 700 de euro pe tona de deșeuri de uz casnic colectate de la o companie privată. Aceasta, la rândul ei, primește banii de la supermarketuri și de la industria ambalajelor, astfel încât, la final, această plată este transferată gospodăriilor prin prețuri mai mari la supermarketuri. Așadar, reducerea emisiilor de CO2 obținută prin reciclarea materialelor plastice este foarte costisitoare în comparație cu tehnologiile alternative disponibile. 

 

Argumente pro incinerare 

Conținutul energetic al materialelor plastice este de trei sau patru ori mai mare decât cel al deșeurilor menajere mixte, afirmă susținătorii acestei idei. Deoarece fabricile de deșeuri din Europa, precum cele din Europa Continentală și din Scandinavia, utilizează tehnologii de ultimă generație, din arderea deșeurilor din plastic se extrage multă energie. Într-o tranziție către o societate durabilă care are numai energie regenerabilă, această energie este necesară ca o alternativă la gaze (în Țările de Jos) sau cărbune (în unele țări europene), care au multiple dezavantaje ecologice. Din acest motiv, propunerea privind impozitul pe arderea deșeurilor din materiale plastice este, din perspectiva mediului și durabilității, incoerentă și contraproductivă. Criticii avertizează că adoptarea iminentă a obiectivelor de reciclare a deșeurilor până în 2035 nu este decât un compromis între realitățile foarte diferite ale celor 28 de țări.  

 

România pregătește taxa pe ambalaje reciclabile

Ministerul Mediului a elaborat un  proiect de ordonanță de urgență, care urmează să fie aprobat curând, prin care se va institui o taxă de 0,5-0,6 lei pe produsele alimentare cu ambalaje reutilizabile. Consumatorii vor recupera banii atunci când vor returna respectivele ambalaje. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a precizat că suma respectivă reprezintă valoarea garanţiei pe care cetăţenii o vor plăti la achiziţionarea fiecărui produs în ambalaj reutilizabil. Operatorii economici vor fi obligaţi să introducă pe piaţă numai ambalaje reutilizabile, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple. De asemenea, ei vor fi obligaţi să aplice sistemul de garanţie pentru ambalajele respective și  să asigure preluarea acestora de la  consumatori. Comercianții vor fi obligaţi să evidenţieze distinct valoarea garanţiei la indicarea preţului produsului oferit spre vânzare consumatorilor şi să informeze asupra caracterului reutilizabil al ambalajului primar, respectiv a sistemului de preluare a ambalajelor şi de returnare a valorii de garanţie plătită pentru acestea. Ei vor fi obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanţiei.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă