15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieCe poziție ocupă SUA în privința mașinilor electrice în raport cu Europa...

Ce poziție ocupă SUA în privința mașinilor electrice în raport cu Europa și China

Între 2010 şi 2020 au fost produse în toată lumea peste 10 milioane de vehicule electrice de pasageri. La sfârşitul lui 2017, grupurile auto din Statele Unite au reprezentat 20% din stocurile globale. În 2020, producătorii auto americani au ajuns la doar 18% din numărul total de maşini electrice care au fost produse de-a lungul ultimilor zece ani, timp în care cotele Chinei şi Europei au crescut considerabil.

„Creşterea producţiei de vehicule electrice are loc în momentul în care sunt dezvoltate politici naţionale de stimulare a pieţei. Sunt pe masă sute de miliarde de dolari, dar Statele Unite nici măcar nu s-au deranjat să îşi tragă un scaun”, spune Nic Lutsey, director de program al ICCT.

Cercetătorii susţin că, din 2010 până în 2020, China a fost cel mai mare producător de maşini electrice la nivel mondial şi a reprezentat aproape 44% din toate automobilele electrice construite, cu aproape 4,6 milioane de unităţi pentru producţie şi vânzări în cursul celor zece ani.

Europa a produs 25% din totalul global al vehiculelor electrice în perioada 2010-2020. Regiunea a devenit astfel un importator net, cu 2,6 milioane de unităţi produse şi 3,2 milioane vândute.

Dacă luăm în calcul doar ultimul an, grupurile auto din SUA au produs cel puţin 450.000 de vehicule electrice, Tesla atingând 85% din producţia anuală a ţării. Exporturile anuale de maşini electrice dezvoltate în Statele Unite au depăşit 215.000 în 2020, mai mult decât orice altă regiune.

Automobilele electrice, incluzând aici şi modele hibride, au reprezentat anul trecut doar 2,3% din vânzările de maşini noi în SUA. Între timp, Europa şi China au ajuns la 10% şi, respectiv, 6%.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă