5.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021

Ce pariu face Guvernul în privința agriculturii pentru 2021

Agricultura, cel mai important sector economic din punctul de vedere al angrenării forţei de muncă, însă cu o pondere mică în PIB, de doar 4%, ar urma să crească din punctul de vedere al valorii adăugate brute (VAB) cu aproape 15% în 2021, după o cădere de 16% în 2020.

Datele sunt publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, iar în baza acestora guvernul propune rectificarea bugetară.

Sectorul agricol vine în 2021 după doi ani de scădere şi, după seceta din 2020, scăderea a fost de aproape 16% ca VAB. Datele de la Statistică arată că valoarea producţiei ramurii agricole, care include atât producţia vegetală, cât şi cea animală, dar şi serviciile agricole – semănat, întreţinere recolte, cules etc. – a scăzut cu 15,4% în 2020 faţă de anul trecut.

Astfe, valoarea producţiei agricole a fost de 81,4 de miliarde de lei în 2020, în scădere de la 90 mld. lei în 2019. Din aceasta, 52,8 mld. de lei a însemnat producţia agricolă vegetală, care a fost într-un picaj de 21,5%. Valoarea producţiei agricole zootehnice a fost de 26,7 mld. lei.

Acum guvernul speră ca agricultura să aducă 0,6 puncte procentuale din creşterea economică de peste 7% şi să crească şi ca pondere în PIB, de la 3,8% în 2020, la 4,2% în 2021.

Datele, precum şi condiţiile meteorologice arată că sectorul este, într-adevăr în expansiune. Ministerul Agriculturii a anuntat că recolta de până acum depăşeşte 15 milioane de tone, din care 11,3 milioane de tone de grâu, nivel record. Analiştii estimează o recoltă de peste 34 de milioane de tone în total în 2021.

Unul dintre avantajele agricole ale României, pe lângă suprafaţa mare cultivată, este clima, care permite ca recoltele să fie exploatate mai devreme decât în majoritatea ţărilor europene, iar fermierii români să poată veni cu preţuri mai bune mai devreme. Pe de altă parte însă, rămâne paradoxul deficitului comercial la produse agroalimentare: România exportă grâu şi importă aluat congelat.

Sectorul agricol român a scăzut constant în România în ultimii 30 de ani ca pondere în PIB, de la aproape un sfert din economie înainte de Revoluţie la 4% în 2021, însă nu ca urmare a restrângerii sectorului din punctul de vedere al producţiei, ci economia s-a modernizat şi a crescut. Cu toate acestea, sectorul agricol încă angajează aproape un sfert (22%) din forţa de muncă a ţării, pentru un input în economie de 4%.

Spre comparaţie, în Franţa sectorul agricol înseamnă 1,8% din PIB, dar angajează doar 2,6% din forţa de muncă.

Ultima oră
Pe aceeași temă