8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieCe faci când apare o scutire cât de mică la plata datoriilor

Ce faci când apare o scutire cât de mică la plata datoriilor

Chestiunea bonificaţiilor acordate de Fisc firmelor e veche şi revine ritmic în actualitate. În ultimii ani, a fost vorba despre bonificaţii la persoanele fizice, în funcţie de viteza de conformare la plata datoriilor către ANAF. Acum, a ieşit în faţă chestiunea bonificaţiilor la firme şi entităţi de stat.

Un program de stimulare a plăţii voluntare a datoriilor la scadenţă, contra unui bonus, tot de 5%, dacă obligaţiile de plată se plăteau până la scadenţă, am avut şi în perioada anilor 2000 – 2003. Adrian Benţa, consultant fiscal, spune că „e un program care a dat roade şi a fost bun”, pentru că „recompensează, într-un fel, pe cine plăteşte la timp dările, ca să nu mai lase un gust amar de genul: «ştii, eu mi-am plătit la timp, şi vine Guvernul, şi dă amnistie»”.

„Vor fi destul de puţini care se încadrează, pentru că trebuie să dai destul de mulţi bani: până la 50% din debite.” Adrian Benţa, consultant fiscal

Pentru o bonificaţie de 5%, oamenii se vor strădui să-şi plătească datoriile, susţine Benţa, dând exemplul său: “Când am avut, anul trecut, bonificaţie (n.r.: pe PFA), m-am străduit să strâng banii de unde am putut, ca să plătesc la scadenţă. Anul acesta, nu mai e bonificaţie, prin urmare nu mă grăbesc până pe 15 martie, când e scadenţa oficială: stau cuminte. Dacă apare o bonificaţie, iar voi fi foarte atent”.

 

E a treia oară

S-a mai încercat o dată, în anul 2010, dar a fost o opoziţie a lui Tăriceanu, care a spus că e ca şi cum ai da bonificaţii unui cetăţean pentru că trece pe la culoarea verde a semaforului, spune expertul, opinând că ar introduce “bonificaţie pentru plata cu o săptămână, cu două săptămâni, cu o lună înainte de termenul-limită”.

Chestiunea bonificaţiilor nu seamănă cumva a disperare din partea Fiscului, de a trage cât mai mulţi bani din creanţele la contribuabili, pe care nu prea speră că-i va mai obţine vreodată? “Nu, absolut corect. Dar vor fi destul de puţini care se încadrează, pentru că trebuie să dai destul de mulţi bani: până la 50% din debite, ca să beneficiezi de restructurare. Foarte mulţi dintre cei de la stat nu-şi permit. Chiar şi în privat”, a spus Adrian Benţa României libere.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă