23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCâţi români au peste 10.000 de lei în contul de Pilonul II...

Câţi români au peste 10.000 de lei în contul de Pilonul II de pensii

„Aproape un milion de români au cel puţin 10.000 de lei în cont (n.r. – în contul de Pilonul II de pensii) şi nu cunosc acest lucru. Asta înseamnă că fie consideră că au mai puţin de 10.000 de lei, fie că nu ştiu deloc că au bani în Pilonul II. Asta reprezintă un lucru care să ne dea şi nouă de gândit (n.r. – ca asociaţie şi fonduri de pensii private) şi românilor”, a spus Radu Crăciun, preşedintele APAPR, într-o conferinţă de presă.

Estimarea s-a făcut pe baza unor extrapolări. Într-un studiu sociologic realizat de către compania de cercetare Isra Center, la solicitarea APAPR, una dintre întrebări a fost „Ştiţi câţi bani aveţi în contul de pensii?”. Doar 3% dintre respondenţi au afirmat că au peste 10.000 de lei.

„În paralel, am calculat, din estimările noastre, câţi ar avea, de fapt, peste 10.000 de lei. Am descoperit discrepanţa dintre calculul nostru teoretic şi statistica pe care o sugera analiza noastră. Prima dată am crezut că este o greşeală de calcul, pe care am refăcut-o, revalidat-o. În final, am ajuns la concluzia că aproape un milion de români, cu siguranţă, peste 500.000 – 600.000, au cel puţin 10.000 de lei în contul lor, fie că nu ştiu că au atât de mult, fie nu ştiu deloc”, a detaliat Crăciun.

Pilonul II, care a fost lansat în mai 2008, cumula active nete de 9,9 miliarde de euro, la finele lunii septembrie, în creştere cu 5,5% faţă de finele primul semestru, care erau administrate de şapte fonduri. La acesta erau 7,18 milioane de participanţi, comparativ cu finele primului semestru, când erau 7,15 milioane de participanţi.

Pentru Pilonul II, contribuţiile totale virate în acest an vor fi de 7,7 miliarde de lei (1,65 miliarde de euro), o creştere de 8,5%, comparativ cu anul trecut, mai arată calculele APAPR.

Studiul Isra Center a fost realizat, cantitativ, la nivel urban, în perioada 28 august – 13 septembrie 2018, pe un eşantion de 907 persoane cu vârsta de 20-55 ani, eroarea de eşantionare fiind de +/- 3,25%. Studiul a fost completat de o analiză cantitativă pe trei focus grupuri (25- 35 ani, 36- 45 ani, 46- 55 ani), cu o durată de 2,5 ore, desfăşurate în Bucureşti, precedate de două zile de completare a unui jurnal.

APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private şi 3 bănci depozitare) şi o reprezentativitate de 100% pe piaţa pensiilor private. Asociaţia este afiliată la federaţia europeană de profil, PensionsEurope.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă