22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieCâteva mii de oameni au bogăţii mai mari decât cei mai săraci...

Câteva mii de oameni au bogăţii mai mari decât cei mai săraci 4,6 miliarde

“Guvernele trebuie să se asigure că întreprinderile şi bogaţii îşi plătesc partea corectă de impozite”, subliniază Amitabh Behar, conducătorul Oxfam în India.

”Inegalităţile indecente se află în centrul fracturilor şi conflictelor sociale peste tot în lume. Ele nu sunt o fatalitate, ci rezultatul politicilor care reduc participarea celor mai bogaţi la efortul solidarităţii prin impozite şi fragilizează finanţarea serviciilor publice”, insistă şi Pauline Leclère, purtătoare de cuvânt Oxfam France.

Cei mai bogaţi 22 de oameni din lume sunt mai bogaţi, în prezent, decât toate femeile care trăiesc în Africa.

Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodă are la bază date din Forbes şi Banca Crédit Suisse, dar care este contestată de unii economişti, 2.153 de persoane dispun de bogăţii mai mari decât cei mai săraci 4,6 miliarde de oameni de pe planetă.

Cei mai bogaţi 22 de oameni din lume sunt mai bogaţi, în prezent, decât toate femeile care trăiesc în Africa.

De asemenea, averea a 1% dintre cei mai bogaţi oameni din lume ”corespunde cu mai mult decât dublului bogăţiilor cumulate” ale celor 6,9 miliarde de oameni mai puţin bogaţi, adică 92% din populaţia lumii, o concentrare care depăşeşte îndatorarea, se precizează în raport.

”Femeile se află în prima linie a inegalităţilor, din cauza unui sistem economic care le discriminează şi le cantonează în meseriile cele mai precare şi mai slab remunerate, începând cu sectorul îngrijirilor”, insistă Pauline Leclère.

 

Femei discriminate

Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile din lume nu pot avea un loc de muncă plătit ”din cauza unei încărcări prea importante a muncii de îngrijire, la care sunt supuse în cadrul privat/familial”, faţă de doar 6% dintre bărbaţi.

Or, între menaj, gătit, adunatul lemnelor şi adusul apei în ţările din Sud, ”valoarea monetară a muncii de îngrijire neplătite, asigurate de către femei în vârstă de peste 15 ani, reprezintă cel puţin 10.800 de miliarde de dolari anual, adică de trei ori valoarea sectorului digital, la scară mondială”, estimează ONG-ul.

În Franţa, relevă Oxfam, şapte miliardari posedă mai mult decât 30% dintre cei mai săraci, iar 10% dintre cei mai bogaţi francezi concentrează jumătate din bogaţia ţării.

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă