6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieCat poti economisi daca iti iei un laptop second hand?

Cat poti economisi daca iti iei un laptop second hand?

Achizitia unui laptop poate pune in balanta doua optiuni: laptop second hand sau laptop nou. Desi vine cu anumite riscuri, varianta second hand poate sa fie mult mai atractiva din punct de vedere al raportului calitate/pret. In categoria second hand se poate introduce si ideea de laptop refurbished.

Pentru a putea demonstra faptul ca laptopul second hand reprezinta de multe ori o achizitie inteligenta, specialistii de la preturibune.ro au comparat trei produse noi, cu aceleasi produse folosite.

Lenovo ThinkPad L460. Acest laptop de la Lenovo este o solutie excelenta pentru cei care doresc o flexibilitate foarte mare. Are ecran de 14 inch, un procesor i5 Intel Core si o capacitate Ram de 8 Gb. In magazin, costul sau este de aproape 3700 de lei, suma destul de mare in comparatie cu cei 1600 de lei ce trebuie investiti pentru acelasi laptop, insa la mana a doua.

Apple MacBook Air 13. Este unul dintre cele mai titrate laptopuri de pe piata, fiind produs de Apple si avand o multime de review-uri foarte bune. Din pacate este si unul dintre cele mai scumpe. Acest laptop se lauda cu autonomie de pana la 12 ore, cu procesor de ultima generatie, de 1800 Mhz si cu o memorie Ram de 8 Gb. Daca este achizitionat de nou, pretul sau ajunge la aproape 4300 de lei, valoare valabila dupa aplicarea unei reduceri substantiale. La mana a doua, acelasi laptop are un cost de aproximativ 2500 de lei.

Asus Zenbook UX31UA. Un alt laptop premium este Asus Zenbook UX310UA, care se remarca prin memoria ram uriasa, de 16 Gb, prin ecranul de dimensiuni reduse si prin procesorul din familia Intel Core i7. Cu siguranta, este unul dintre cele mai dorite laptopuri de pe piata, insa costul sau in magazinele de profil poate sa ajunga la 5500 de lei. Achizitionat din magazinele second hand, costul poate sa scada la jumatate.

La o simpla analiza, economiile pot fi substantiale, ajungand chiar si la peste 2500 de lei pentru o singura achizitie. Aceasta diferenta de pret este, intr-adevar, resimtita in riscurile pe care le implica un laptop second hand. Lipsa garantiei, necunoasterea istoricului pe care il are produsul si uzura aparuta de-a lungul timpului, toate au un cuvant de spus. Totusi, cu respectarea unui set de reguli, oricine poate sa faca o alegere inteleapta optand pentru varianta second hand.

In primul rand, este bine sa se mizeze pe magazinele care verifica produsele si pot oferi o garantie, chiar si de 30 de zile. Daca se opteaza pentru achizitia din site-uri de anunturi, trebuie sa se verifice cu atentie functionalitatea produsului. Astfel, trebuie sa se analizeze toate porturile, sa se verifice tastatura prin apasarea tuturor tastelor si sa se verifice daca bateria se incarca in momentul in care este in priza.

Orice achizitie a unui laptop second hand trebuie sa fie urmata de o curatare profesionala si de o verificare a pieselor de catre un profesionist. Cu tot cu pretul platit pentru un astfel de serviciu, buzunatul cumparatorului se poate bucura de economii substantiale.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă