19 C
București
miercuri, 18 mai 2022
AcasăEconomieCât e darul? Guvernul, "nașul bogătașul" care sare cu banul la nunți...

Cât e darul? Guvernul, „nașul bogătașul” care sare cu banul la nunți și botezuri

Fără număr sau doar ceva simbolic să se știe cine e nașul la nunțile și botezurile românilor? Nu e prima dată când românii ar primi bani pentru nunți și nașteri, dar de data acesta este cu dedicație de la șeful Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat demararea programului Family Start, prin care sunt sprijinite familiile la început de drum, prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunţii, a unui botez sau pentru achiziţia unei maşini de familie, măsuri ce vor fi aprobate în şedinţă de Guvern. 

„Familia este locul unde găsim mereu iubire, ajutor la nevoie și înțelegere. Părinți și copii ne bucurăm de o neprețuită dragoste, prin oricât de multe greutăți am trece. Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunții, a unui botez sau pentru achiziția unei mașini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în ședință de Guvern.”, a spus premierul Ciucă.

Este vorba despre accesarea de credite care pot fi luate la distanță de 1 an între ele și care pot ajuta familiile la început de drum. Nu a fost avansată o sumă anume care poate fi accesată, însă nu toți mirii vor putea beneficia de acest program de creditare.

Cu această ocazie, premierul a mai anunțat că pe lângă pachetul “Sprijin pentru România”, vor fi decontate procedurile de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii, din motive medicale.

,,Acordăm o atenție specială familiilor vulnerabile, în situații de risc. Din păcate, avem 1,3 milioane de copii afectați de sărăcie sau excluziune socială în România. Un copil din trei nu are acces la servicii medicale și riscă să fie abandonat în grija statului. Este motivul pentru care finalizăm planul de acțiune prin care instituim la nivel national “Garanția pentru copii”, a mai notat premierul Ciucă.

Și ministrul familiei Gabriela Firea a anunțat noi măsuri de sprijin pentru familiile cu mai mulți copii.

„Ca ministru al Familiei, știu că este datoria mea să găsesc soluții pentru a le oferi familiilor din România o viață mai bună. Mă voi zbate pentru a duce la bun sfârșit toate proiectele anunțate laînceputul mandatului. Vă asigur că avem sprijinul coaliției de guvernare și a întregului Guvern. În foarte scurt timp aplicăm măsuri de sprijin pentru familiile numeroase și pentru mamele care aduc pe lume mulți copii.”

Banii pentru prima nuntă, inițiat de Firea în Capitală acum stopat

De doi ani, Primăria Capitalei a tăiat darul de nuntă pentru tinerii căsătoriţi. Este vorba de 1.500 de lei pe care municipalitatea i-a promis şi i-a şi dat o vreme fiecărui cuplu proaspăt căsătorit. Edilul Nicușor Dan a spus că nu mai sunt bani, pentru că toate fondurile merg pentru plata datoriilor. 

Aproape 6.000 de cupluri de tineri căsătoriţi încă aşteaptă plata stimulentului financiar pentru nuntă. Primăria Capitalei nu le-a mai plătit din octombrie 2020, iar suma totală se ridică acum la peste 8,8 milioane lei.

De altfel, în ultimele luni, Coaliția a anunțat mai multe măsuri de sprijin a populației, multe dintre ele sunt finanțate din bani europene. Măsurile sunt binevenite în contextul exploziei prețurilor ca urmare a pandemiei, crizei energetice și a războiului, iar în urma acestor factori inflația a luat avânt nu doar în România, ci la nivel internațional, ceea ce face scumpirile să continue.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
00:01:08

Soțiile ultimilor soldați rămași la Azovstal descriu condițiile de acolo

La o zi după ce primii militari ucraineni au fost evacuați din oțelăria orașului Mariupol, soțiile ultimilor soldați rămași acolo, din regimentul Azov, sunt...

Ministrul Culturii din Republica Moldova vrea o strategie culturală comună cu România

Ministrul Culturii din Republica Moldova vrea o strategie culturală comună cu România, a anunțat Ministerul Culturii de la Chișinău. Ministrul Sergiu Prodan a exprimat această...

MApN angajează 1.000 de oameni. Ce condiții trebuie îndeplinite

Armata Română a anunțat că va face noi angajări în perioada următoare, astfel că cei interesați să aibă o carieră miliară de soldat sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă