Casă de vis, credit de coșmar. Pe cine ajută statul în vreme de pandemie

Guvernul Orban a decis modificarea programului „Prima Casă”, care va deveni, din acest an, “Noua Casă”.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.02.2021 - 10:38

La propunerea Ministerului de Finanțe, Guvernul a acceptat o nouă modificare a programului “Prima Casă”, program care, teoretic, susține achiziția de locuințe de către persoanele fizice.

Anterior acestei modificări, statul garante credite de până la 70.000 de euro pentru cumpărarea unei locuințe, ceea ce, într-adevăr, mai ales pentru orașele mari, însemna destul de puțin.

Iată varianta pe care o propunea acum ministrul Finanțelor, Florin Cîţu: “În urma discuţiilor pe care le-am avut atât cu cetăţenii, cât şi cu cei care sunt implicaţi direct, a fost de majorare la 100.000 de euro a plafonului şi garantarea a 60 la sută de către stat din creditul dat de bănci clienţilor pentru locuinţele noi, şi un plafon de 70.000 de euro pentru locuinţele vechi, cu o garanţie a statului de 50 la sută”.

Dar în mod suprizător, deși ministrul Finanțelor este cel mai în măsură să știe câți bani are statul, Cabinetul Orban a venit cu o variantă chiar mai generoasă pentru cetățeni. Astfel, după ședința de Guvern de joi, șeful Cancelariei premierului Orban, Ionel Dancă, a anunțat că plafonul de garantare pentru locuinţele noi va fi majorat de la 70.000 de euro până la 140.000 de euro, cu o garanţie a statului de 80 la sută din creditul ipotecar acordat de bănci clienţilor.

Această nouă reglementare a fost aprobată de Guvern în primă lectură și urmează a deveni operațională prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență.

Aparent, cetățenii vor fi avantajați pentru că-și vor putea permite locuințe mai mari sau în orașe mai scumpe. Dar analiștii economico-financiari avertizează că o asemenea reglementare va permite majorarea bruscă a prețurilor locuințelor noi, în condițiile în care dezvoltatorii imobiliari se plângeau că prețurile erau prea mici în România față de țările vecine și față de puterea de cumpărare a românilor.

În sprijinul acestei afirmații, până la începutul anului 2020, adică înainte de criza coronavirusului, dezvoltatorii imobiliari invocau creşterea preţurilor materialelor de construcţie, creşterea salariilor din construcţii - mai ales după Ordonanţa 114, creşterea preţurilor la terenuri precum și poziția stabilă a cursului leu / euro.

 

 

Când plafonul de creditare oferit de stat era de 65.000 de euro, clienții români evitau să cumpere apartamente, chiar noi, cu prețuri mult peste acest plafon. Dar după mărirea plafonului oferit de stat, prețul unui apartament care costa 65.000 de euro ar putea crește până spre 95.000 de euro, a estimat Dan Bucșa, economist-șef al uneia dintre băncile active în România, citat de presa economică.

Un avertisment similar lansează și Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Iniţiativa programului «Noua Casă» este foarte nocivă pentru consumatori. Distorsionează piaţa prin susţinerea artificială a cererii şi, implicit, a preţului. În Croaţia, o măsură similară a dus la creşterea preţului cu 20 la sută în maxim un an”, a precizat Iancu Guda. Tot în opinia acestuia, noile avantaje oferite de stat, cu plafoane majorate până la 140.000 de euro, par destinate unor categorii privilegiate. “Programul trebuie orientat către cei vulnerabili, cu venituri mici şi care vor să-şi întemeieze o familie, nu către cei cu salarii mari care vor să trăiască în lux, cu împrumuturi scumpe garantate pe bani publici”, consideră Iancu Guda.

Aceeași situație este însă prezentată de Ionel Dancă, reprezentantul Cabinetului Orban, într-un mod optimist: “Este o modificare substanțială radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar inclusiv pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați, astfel încât cei care au posibilitatea și doresc să acceseze o astfel de facilitate să poate să achiziționeze și apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piață prin programul Prima casă”, a explicat Ionel Dancă după ședința de Guvern.

Șeful Cancelariei a admis însă că aceste noi reglementări au și rolul de “a stimula dezvoltarea imobiliară și sectorul construcțiilor”, care au fost și ele afectate de scăderea vânzărilor de la începutul crizei coronavirusului.

 

Care sunt avantajele pe care le anunță Guvernul Orban?

Cu credit garantat de stat, vor putea fi cumpărate locuințe mai mari, de până la 120 de metri pătrați, și cu prețuri mai mari, de până la 140.000 de euro.

 

Ce impact pot avea aceste reglementări?

Analiștii economici se tem că în curând vor crește prețurile de vânzare ale apartamentelor, de la nivelul actual minim de 65.000 de euro până la circa 95.000 de euro.

 

“Este o modificare substanțială radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar inclusiv pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați, astfel încât cei care au posibilitatea și doresc să acceseze o astfel de facilitate să poate să achiziționeze și apartamente mai mari”

Ionel Dancă,

Șeful Cancelariei premierului Orban

„Iniţiativa programului «Noua Casă» este foarte nocivă pentru consumatori. Distorsionează piaţa prin susţinerea artificială a cererii şi, implicit, a preţului. În Croaţia, o măsură similară a dus la creşterea preţului cu 20 la sută în maxim un an”

Iancu Guda,

Analist economico - financiar

Comentarii