Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Care este costul real al încălzirii din sistemul centralizat

Primăriile acordă subvenții de zeci de milioane de euro abonaților din sistemul centralizat de încălzire.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 24.10.2018 - 15:53

Primăriile din țară cheltuie zeci de milioane de euro pentru a subvenționa gigacaloria pentru abonații din sistemele centralizate. Fără subvenție, pentru o parte a populației prețul va fi greu de suportat și s-ar putea ajunge în situația unor orașe precum Galațiul, unde sistemul centralizat a intrat în faliment. Soluția acordării de subvenții este însă păguboasă pe termen lung, dacă nu se iau măsuri de eficientizare.

 

Constanța:  55 milioane lei

În municipiul Constanța, primăria va acorda, din bani publici, 55 de milioane de lei pentru aceste subvenții. Vor plăti și miile de persoane care au centrale pe gaz pentru cei care stau la bloc și beneficiază de căldură produsă de Electrocentrale SA și distribuită de RADET Constanța. „Din banii noştri vom plăti în avans subvenţia pentru căldură pentru sezonul rece 2018/2019, acest lucru ne costă peste 55 de milioane de lei. O parte din bani o regăsim în bugetul anului 2018, o parte în bugetul anului 2019”, a spus primarul Decebal Făgădău, PSD. În ciuda acestui fapt, prețul gigacaloriei a fost redus, de la 250 de lei la 225, ceea ce face ca, de fapt, subvenția să fie mai mare. De ea beneficiază orice abonat în sistemul centralizat, chiar dacă are un salariu de 10.000 de euro, cum se întâmplă în cazul marinarilor cu funcții de conducere pe nave. Prețul real al gigacaloriei este de 427 de lei.

 

Mangalia: două milioane euro

Și în Mangalia se va acorda subvenţie pentru căldură. Începând cu 1 septembrie a.c., prețul de producție al unei gigacalorii este de 458,72 lei, conform unei hotărâri a CL Mangalia. Primăria subvenționează mai mult de jumătate din costul unei gigacalorii, astfel că prețul plătit de cetățeni este de 216,86 lei/gigacalorie. Golderm, firma care furnizează agentul termic, atenţionează asociaţiile de proprietari care înregistrează datorii că nu vor primi căldură şi apă caldă până nu vor achita restanţele din iarna trecută. „În fiecare an acordăm subvenţii la căldură, în valoare de 2 milioane de euro. Sunt sume importante, cu care am fi putut face multe lucrări în oraş, dar este la fel de important să venim în sprijinul populaţiei”, spune primarul din
Mangalia, Cristian Radu, PNL.

 

Scumpire a gigacaloriei și în Năvodari

 Primăria Năvodari a anunţat, la rândul ei, modificarea preţului la gigacalorie pentru populaţie, de la 150 la 190 de lei + TVA. Diferenţa de 32,68 lei + TVA va fi suportată de autorităţile locale, ca subvenţie. Potrivit Primăriei Năvodari, situaţia este generată de faptul că suma primită la buget în acest an este cu 10 milioane de lei mai mică decât în anii anteriori. La Năvodari, în prezent, din 10.000 de apartamente, mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare aproximativ 4.000, potrivit autorităţilor locale.

 

Subvenții în loc de investiții

În Constanța, numărul apartamentelor branșate la RADET este de cel mult 54.560, ceea ce înseamnă că subvenția acordată este de 1.008 lei pentru fiecare apartament. RADET, firma care distribuie agentul termic, a avut cheltuieli totale, în 2017, de 151,9 milioane lei, adică 2.778 lei pentru fiecare apartament. La cheltuielile totale se adaugă cele ale producătorului, Electrocentrale SA Constanța, care aparține de Ministerul Energiei. Directorul de aici, Marius Dan Deaconescu, vicepreședinte ALDE Constanța, a avut, anul trecut, o indemnizație de aproape 200.000 de lei, fiind, în unele luni, mai bine remunerat decât președintele României. Anul trecut, societatea a avut, în medie, 303 angajați. Cheltuielile totale au fost de peste 158 milioane lei. Așadar, numai cheltuielile CET, RADET și subvenția înseamnă, anual, 364 milioane de lei, adică peste 78 milioane euro. Asta înseamnă peste 6.670 lei pentru fiecare apartament. Costul instalării unei centrale termice de apartament, cu tot cu apartamente, este de circa 10.000 de lei. Sistemul funcționează subvenționat de zeci de ani.

 

Căldură fără a respecta legea

În Constanța, furnizarea căldurii se reia pe 23 octombrie, în ciuda faptului că nu s-au îndeplinit condițiile stabilite în Hotărârea de Guvern 337 din 2018. Aceasta spune că „începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20.00-6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10°C, între orele 20.00-6.00”.

Comentarii

loading...