10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieCăderea financiară din Q1 va fi recuperată în Q2 şi Q3

Căderea financiară din Q1 va fi recuperată în Q2 şi Q3

„Va fi un impact negativ asupra creşterii economice, la nivel global, e un lucru de neconstestat”, spune Liviu Moldovan, expert în pieţe financiare internaţionale.

Experienţa precedentă, din timpul epidemiei SARS, din 2003 – 2004, „ne spune că vom avea, să zicem, un trimestru, adică primul, ori poate, parţial, şi cel de-al doilea trimestru din acest an pe minus”, apoi lucrurile se vor redresa.

Ce s-a petrecut în anul 2004? „Constatăm că a avut loc o presiune de sus în jos asupra creşterii economice, însă urmată de o revenire abruptă sau suficient de puternică, pe termen lung. Să nu ne punem probleme foarte mari în privinţa dinamicii globale a economiei”, a spus RL Moldovan.

“Mă aştept, din acest punct de vedere, la un Q2 şi/sau Q3 care să compenseze măcar parţial deficitul din Q1.” Liviu Moldovan, expert pieţe financiare

Aşadar, este foarte probabil să asistăm la o recesiune pe termen scurt sau foarte scurt, urmată de o revenire abruptă pentru aceleaşi economii.

„Spre exemplu, China va înregistra un deficit imens, însă comenzile din Zona Euro, din restul ţărilor asiatice, din SUA ori Australia, vor înregistra anumite decalaje, pentru că, pentru primul trimestru, dânşii nu au putut furniza mărfurile şi serviciile necesare vor compensa în trimestrele următoare”, explică expertul.

„Mă aştept, din acest punct de vedere, la un Q2 şi/sau Q3 care să compenseze măcar parţial deficitul din Q1, valabil la fel de mult şi pentru România. Partea negativă de pe Q1 nu se va perpetua”, crede Liviu Moldovan.

 

Creşteri mari în Q3

Aşadar, sunt riscuri, dar nici pe departe la fel de mari cum sunt propăvăduite.

Putem înregistra o recesiune pe termen scurt, dar cel mai probabil, în urma acestui trimestru sau acestor două trimestre de scădere economică, va urma o succesiune de trimestre de creştere mai mare decât media trimestrelor din ultimii câţiva ani.

China, Hong Kong şi Taiwan au trecut printr-o criză severă la finalul anului 2003 şi în prima parte a anului 2004.

Costurile SARS în 2003, pentru economia mondială, erau estimate în 2004 la 40 de miliarde de dolari, dar probabil că acum vor fi mai mari, pentru că epidemia a explodat global.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă