14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCabinetul Orban începe procedura de repornire a Economiei

Cabinetul Orban începe procedura de repornire a Economiei

Guvernul afirmă, în raportul de activitate pentru perioada stării de urgenţă, trimis Parlamentului, că „modelul economic eronat promovat de guvernările anterioare a dezechilibrat economia românească, într-un context economic favorabil”.

Guvernele ar fi ascuns constant starea reală a finanţelor publice, susţine Executivul, iar PNL ar fi preluat guvernarea într-o situaţie economică deosebit de dificilă.

Dar, se afirmă în document, Guvernul „a răspuns adecvat, prin măsuri corecte, „atât provocărilor din sectorul economic, cât şi celor ce s-au dezvoltat exponenţial în sectorul sanitar”.

Ritmul investiţional deosebit de scăzut din domeniul sanitar, afirmă Cabinetul Orban, a fost relevat „odată cu intensificarea îmbolnăvirilor, prin stocuri zero de materiale sanitare şi medicamente, numărul deosebit de mic de paturi în secţiile de terapie intensivă, lipsa ventilatoarelor şi a materialelor de protecţie pentru personalul medical care a intrat în contact cu pacienţii afectaţi de virusul SARS-COV2”.

În Economie, lucrurile stau mai puţin prost decât se aştepta Executivul, la începutul crizei Covid-19, iar scăderea încasărilor la buget nu e atât de mare cât se estima, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Acum, spune acesta, suntem în stadiul în care începe normalizarea parţială a activităţilor economice.

„Oamenii pot să cumpere şi atunci, existând cumpărare, va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei.” Ludovic Orban, prim-ministru

„Vom deschide Comerţul – sigur, cu excepţia mall-urilor, dar Comerţul va fi deschis”, a anunţat Orban, explicând că „e important că se deschide comerţul.

Oamenii pot să cumpere şi atunci, existând cumpărare, creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri sau readucerea producţiei la nivelul anterior”.

Desigur, a detaliat demnitarul, „libertatea de circulaţie în interiorul localităţilor va avea impact favorabil pentru companiile care comercializează combustibili, pentru că o să crească consumul”.

Şeful Guvernului a anunţat că va fi reluată activitatea „frizeriilor, coaforurilor, cabinetelor stomatologice şi acestea sunt activităţi care vor permite revenirea la normalitate, din punct de vedere economic”.

Hotelurile se vor deschide şi ele, însă nu şi restaurantele. Rigorile sunt legate de spaţiile închise.

„Practic, şi hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai, care vor exista la restaurante, cafenele, baruri. Acestea vor rămâne (n.r.: sub restricţii)”, spune Ludovic Orban.

 

Spaţiile închise, încă nu

Motivul? „Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele, mai ales în spaţii închise, sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise”, afirmă Orban.

Apariţia posibilităţii deplasării populaţiei face să se adauge alte capete de pod pentru restartul economic.

„Deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, deplasări la rude, deplasările la activităţile agricole, că, dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că (n.r.: românii) se pot duce la munte”, a spus prim-ministrul.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă