Zăpada târzie şi gerul dau mari emoţii producătorilor agricoli. Urmează o noapte decisivă pentru pomicultură

Proprietarii de livezi se tem că în această perioadă de vreme nefavorabilă toți pomii sunt deja înfloriți, fie că vorbim de meri, peri, pruni, cireși, piersici sau de caiși, iar dacă florile vor fi afectate de îngheț și cad înainte de vreme, fructele nu se vor mai dezvolta.

Share

Teodora Cimpoi 0 comentarii

21.04.2017 - 16:41

Proprietarii de livezi se tem că în această perioadă de vreme nefavorabilă toți pomii sunt deja înfloriți, fie că vorbim de meri, peri, pruni, cireși, piersici sau de caiși, iar dacă florile vor fi afectate de îngheț și cad înainte de vreme, fructele nu se vor mai dezvolta.

Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Mureș, Ileana Gușatu, recomandă proprietarilor de livezi să folosească perdele de fum pentru protejarea pomilor fructiferi de îngheț, întrucât noaptea de vineri spre sâmbătă se anunță friguroasă și va fi decisivă pentru producția de fructe.

„Cultivatorii de legume, în spații protejate, au început încălzirea solariilor, iar pomicultorii și ei încearcă să contracareze efectele temperaturilor din această perioadă prin unele metode cum ar fi fumigația. În livezi se pot arde resturi vegetale de paie umede, de coceni, de crengi uscate, de frunze. Se creează o perdea de fum. Aceasta împiedică scăderea temperaturii din sol și de la pomi și, de asemenea, se reduce efectul radiației nocturne. Noaptea aceasta va fi una decisivă. În cazul în care temperaturile vor scădea la—3 grade Celsius, așa cum se anunță, va fi calamitată cultura”, a declarat astăzi reprezentantul DADR Mureș, transmite Agerpres.

Culturile de rapiță și pomii fructiferi vor avea cel mai mult de suferit din cauza ninsorii abundente din ultimele zile, dar și celelalte culturi vor avea de suferit dacă temperaturile vor scădea în perioada următoare, afirmă, la rândul său, Konczei Csaba, directorul Direcției Agricole Covasna.

Potrivit acestuia, rapița, care este cultivată pe o suprafață de aproximativ 1.800 de hectare în județul Covasna, a fost culcată la pământ de zăpadă, iar copacii care au apucat să înflorească sunt compromiși.

„Cel mai mult este afectată, după părerea mea, rapița, având în vedere că deja era crescută foarte mult și este doborâtă de zăpada mare, umedă și grea. Și la pomii fructiferi este o problemă, mai ales la cei care sunt înfloriți, vișini, cireși, soiurile de pruni mai precoce (...) Dacă temperaturile vor continua să scadă în următoarele zile, vor fi probleme și cu celelalte culturi, mai ales cu sfecla de zahăr și cu cerealele de primăvară care sunt în curs de răsărire”, a declarat, Konczei Csaba, pentru Agerpres.

El a mai spus că fenomene meteorologice asemănătoare cu cele de acum s-au mai înregistrat în 2008, când, de asemenea, a nins în luna aprilie. În județul Covasna a nins în ultimele două zile, iar în zonele montane stratul de zăpadă măsoară pe alocuri aproape 60 de centimetri.

Ce spune ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat astăzi că nu se poate pronunța deocamdată asupra efectelor negative în cazul culturilor agricole, subliniind însă că „este mai mult bine decât rău”.

„Până la această dată nu ne putem pronunța asupra efectelor negative, dar ne putem pronunța asupra faptului că în solul României a intrat o cantitate de apă necesară, că în partea de sud a țării a ajuns la capacitate de câmp, că plantele sunt asigurate de umiditatea necesară. Așteptăm evident în zilele următoare să vedem unde au fost efecte negative, ținându-se cont de coincidența între fenomenele negative și fenofaze ce pot produce unele pagube. Le vom calcula pentru că eu niciodată nu dau decât cifre exacte. Și neavând, vă rog, să așteptați. Nu avem culturi afectate, putem vorbi de specii pomicole care pot avea unele urmări din acest punct de vedere, dar culturi nu”, a explicat Petre Daea, răspunzând unei întrebări legate de pagubele înregistrate în ultimele zile din cauza fenomenelor meteo nefavorabile.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...