11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMagazinele duty free, reînviate de PSD după șapte ani: În 2010, 40...

Magazinele duty free, reînviate de PSD după șapte ani: În 2010, 40 la sută din contrabanda cu țigări provenea din aceste magazine

Desfiinţate în 2010, pe vremea Guvernului Boc, magazinele duty free se pregătesc să revină în forţă, cu sprijinul parlamentarilor social-democraţi. În ultimul an de funcţionare, 40% din contrabanda cu ţigări provenea din aceste magazine.

Guvernul Grindeanu a dat aviz de respingere a Ordonanţei de Urgenţă 54/2010, „privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale”, adoptată de Executivul condus de Emil Boc.

Actul normativ a fost „uitat” în ultimii şapte ani de zile prin fişetele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, condusă până în ianuarie de actualul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan. Ordonanţa cu pricina, alături de alte măsuri, a desfiinţat practic magazinele duty free amplasate la frontierele României cu statele non-UE: Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

În expunerea de motive a documentului, prezentă pe site-ul Camerei Deputaţilor, se preciza că în  anul anterior adoptării sale de către Guvernul Boc, magazinele duty free erau responsabile de 40% din contrabanda cu ţigări de pe teritoriul României. De asemenea, ANAF constata la vremea respectivă că 93% dintre bunurile fiscale de achiziţie a ţigărilor în acest tip de magazine fuseseră întocmite în fals.

Magazinele declarau pierderi

„Aportul operatorilor economici din domeniul duty free la bugetul de stat este nesemnificativ, în sensul că aceştia înregistrează pierderi sau profituri nesemnificative. Funcţionarea magazinelor duty free nu are justificare economică, întrucât unele societăţi comerciale declară pierderi contabile (între 7 şi 82 miliarde de lei vechi), ceea ce are drept consecinţă neplata impozitului anual pe profit”, se arată în nota de fundamentare.

În continuare, se preciza că bugetul de stat era prejudiciat cu sume mari, sustrase de la taxare şi accize. În plus, provenienţa mărfurilor era greu de verificat. „Circuitul comercial este conceput în aşa fel încât să se sustragă profitul realizat de la impozitare (sursele de aprovizionare sunt plasate în ţări care fac imposibile verificările: China, India, Dubai, Egipt)”.

După ce a intrat în vigoare ordonanţa, magazinele duty free au dispărut de la graniţele României. Dar actul normativ şi-a urmat în continuare circuitul legislativ. Potrivit datelor postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, pe 14 octombrie 2010 proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a fost adoptat tacit de Senat, ca urmare a depăşirii termenului de adoptare.

Unsprezece zile mai târziu, el a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, pentru dezbatere, iar pe 8 noiembrie 2010 a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei. A doua zi, a fost trimis pentru raport la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi la cea cea juridică, de disciplină şi imunităţi. În final, a ajuns, în vederea avizării, şi la comisiile pentru politică economică, reformă şi privatizare, cea pentru industrii şi servicii şi cea pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

După şapte ani, se vrea respingerea ordonanţei

Din 2010 şi până acum, proiectul de lege a rămas „uitat” prin sertarele Parlamentului. Iată însă că pe 6 februarie 2017 soseşte punctul de vedere de la Guvern, condus acum de Sorin Grindeanu, prin care se susţine respingerea OUG nr.54/2010. Trebuie menţionat faptul că forul decizional în acest caz este tocmai Camera Deputaţilor, unde se află proiectul. Dar mai trebuie precizat şi un alt lucru, şi anume că Autoritatea Naţională a Vămilor, dar şi DIICOT au dat avize negative respingerii proiectului, dar surse din cadrul sistemului au precizat pentru România liberă că se fac presiuni asupra acestor două instituţii ale statului român.

Documentul este pe ultima sută de metri: mai are de luat aviz de la Comisia de apărare și trebuie făcut un raport comun cu Comisia pentru buget. Surse din cadrul ANAF au precizat pentru România liberă că în nici două zile de la abrogarea ordonanţei vor „răsări” două magazine de tip duty free în Vama Albiţa, cu Republica Moldova. 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă