15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSTUDIU. România, pe locul şapte în UE la interdicţiile impuse fumătorilor. Ce...

STUDIU. România, pe locul şapte în UE la interdicţiile impuse fumătorilor. Ce ţări sunt mai permisive

Când vine vorba de taxele pe ţigări şi în general de restricţiile impuse fumătorilor, România se plasează în faţa multor ţări europene, cum ar fi Italia, Spania, Danemarca, Suedia sau Olanda. Asta relevă studiul „Nanny State Index 2017 – Cele mai bune şi cele mai proaste ţări pentru a mânca, bea şi fuma din UE”, realizat de profesorul Christopher Snowdon de la Institutul de Afaceri Economice din cadrul EPICENTER (European Policy Information Center).

Datele au fost preluate din statisticile furnizate de Eurostat şi ponderate cu puterea de cumpărare din fiecare ţară membră a spaţiului comunitar. Astfel, România se clasează pe locul şapte din 28 în ceea ce priveşte taxele impuse produselor din tutun. Ţara noastră este depăşită doar de Marea Britanie, care este pe primul loc în privinţa taxării ţigărilor, urmată de Irlanda, Franţa, Finlanda, Grecia şi Croaţia. În afară de taxele percepute de stat, la alcătuirea acestui top au mai fost luate în calcul interdicţiile la reclame, restricţiile impuse fumătorilor şi alţi factori. 
În ceea ce priveşte alcoolul, în România restricţiile sunt mult mai puţin severe în comparaţie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. La acest capitol, ţara noastră se plasează pe locul 21 din 28 în acest clasament deschis de Finlanda, urmată de Suedia, Irlanda şi Regatul Unit, care au cele mai draconice reglementări. La polul opus, cele mai permisive ţări cu consumul de alcool sunt, în ordine, Spania, Germania şi Portugalia.
Autorul studiului remarcă faptul că în România sunt interzise reclamele televizate la băuturi tari înainte de ora 22.00, dar acest aspect este ponderat de faptul că spoturile la bere şi vin pot fi difuzate la orice oră. 

Restricţiile din Cehia, mai permisive

Pe de altă parte, luând în calcul Produsul Intern Brut al României, taxele pe tutun sunt mari, iar pachetele de ţigări nu pot fi vândute la automate. „În martie 2016, România a introdus una dintre cele mai aspre interdicţii din Europa pentru fumatul în locurile publice, inclusiv baruri şi restaurante. Sunt exceptate doar aeroporturile şi penitenciarele. După proteste publice, Parlamentul a încercat să amendeze legea, dar iniţiativa a fost respinsă în octombrie”, se arată în studiu. 
Autorii cercetării remarcă faptul că, privind în viitor, perspectivele libertăţii vieţii sociale nu par foarte îmbucurătoare şi doar Austria, Germania şi Slovacia „au rămas singurele ţări din UE prietenoase cu fumătorii”. Chiar dacă Cehia se pregăteşte să introducă o serie de interdicţii la fumatul în interior, acestea vor fi „îndulcite” de mai multe excepţii. 
Restricţii severe au fost introduse şi în alte domenii. Mai multe ţări, printre care Ungaria, Finlanda, Belgia şi Franţa, au impus o „taxă pe viciu” la băuturile dulci. Se pregătesc să facă acelaşi lucru anul viitor Marea Britanie şi Irlanda. Pe de altă parte, Grecia a introdus pentru prima oară o taxă pe vin. 
În ceea ce priveşte ţigările electronice, Grecia, Slovenia, România, Letonia şi Ungaria au introdus noi taxe anul trecut.

40 milioane de ţigări capturate de la lansarea campaniei „Stop Contrabanda”

Autoritățile române au capturat în ultimele trei luni peste 40 milioane de ţigări de contrabandă, care nu au mai ajuns pe piața neagră. Peste 300 de persoane au fost reţinute, iar valoarea bunurilor confiscate se ridică la aproximativ 30 milioane de lei. 
Toate informaţiile sunt disponibile în timp real, pentru prima dată în România, pe site-ul www.stopcontrabanda.ro, în cadrul campaniei desfăşurate de British American Tobacco.  
În fiecare zi, 445.000 de ţigări de contrabandă, adică peste 22.000 de pachete, nu au mai ajuns pe piaţa neagră din România. Intensificarea acțiunilor autorităților române se reflectă și în scăderea cu un punct procentual a pieței negre din România de la începutul anului, conform celui mai recent studiu realizat de compania Novel Research (15,2% în martie 2017, față de 16,2% în ianuarie 2016). 
Cu toate acestea, există motive serioase de îngrijorare în ceea ce privește lunile următoare. ”Războiul împotriva contrabandei este unul de uzură. Terenul câștigat de la începutul anului va fi pierdut ușor dacă lupta cu traficul ilicit de ţigări va dispărea de pe lista de priorități a Guvernului. Iar pierderile statului român vor continua să se adauge celor 4,7 miliarde de euro pierdute de România din 2010 până acum. Iar pierderilor economice li se adaugă efecte sociale profunde în comunitățile cele mai afectate de contrabandă, cu implicații asupra siguranţei naţionale și a sănătății publice”, a spus Ileana Dumitru, director juridic și de relații externe la British American Tobacco România.
Inventivitatea traficanților îngreunează substanțial misiunea autorităților. Printre metodele folosite de contrabandişti se regăsesc pachete de țigări ascunse în bidoane de detergent lichid, baxuri de ţigări transportate peste Prut folosind lansete de pescuit, ţigări fabricate în casă şi fabrici ilegale cu sediul la subsolul blocurilor.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă