20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProducătorii de țigări, nemulțumiți de noile planuri ale UE privind trasabilitatea pachetelor

Producătorii de țigări, nemulțumiți de noile planuri ale UE privind trasabilitatea pachetelor

Noile planuri ale Uniunii Europene de combatere a contrabandei cu țigări sunt criticate de producători precum British American Tobacco Plc, potrivit cărora promisiunile privind un cadru de reglementare mai favorabil pentru mediul de business nu se aplică și fumatului, transmite Bloomberg, via Agerpres.

Executivul comunitar vrea să urmărească pachetele de țigări de la fabrică la raftul magazinelor utilizând un cod electronic, ultima măsură destinată combaterii vânzărilor ilicite de țigări care diminuează veniturile din taxe ale guvernelor europene cu peste 10 miliarde de euro pe an.

În acest sens, Comisia Europeană vrea să permită statelor UE să se abată de la actualul standard din industria țigaretelor, apreciind că orice costuri suplimentare pentru companii vor fi neglijabile. Însă discrepanța riscă să provoace dificultăți tehnice pentru producătorii de țigarete și să submineze investițiile făcute deja de aceștia, care în cazul BAT se ridică la 60 de milioane de lire sterline (79 milioane de dolari) în ultimii trei ani.

"E ca și cum ai spune că Europa nu va mai măsura distanța în kilometri pentru că industria auto susține acest lucru, așa că guvernele sunt libere să pună la punct propriile lor sisteme de măsurare. Se creează un sistem foarte complicat fără niciun motiv", a declarat directorul de reglementare de la BAT, Ronan Barry.

Piața europeană de produse din tutun are o valoare de aproximativ 200 miliarde de euro pe an, potrivit portalului de statistică Statista. În schimb, în 2016 contrabanda și contrafacerea au reprezentat peste 9% din consumul de țigarete din UE, sau 48 miliarde de țigarete, ceea ce a provocat pierderi de 10,2 miliarde de euro sub formă de taxe necolectate, susține KPMG.

"Sistemul propus de tip track-and-trace are potențialul de a genera beneficii în valoare de mai multe miliarde de euro pentru societate, în timp ce costurile sunt foarte mici și vor fi suportate în principal de sector", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, pentru sănătate și siguranță alimentară, Anca Păduraru.

Noul sistem cere aplicarea unor coduri electronice pe fiecare pachet de țigări vândut în UE. Producătorii de țigări aplică deja coduri electronice pe fiecare carton și bax de țigări, utilizând actualul standard urmat de majoritatea industriilor din Europa.

În acest context, Executivul comunitar propune ca fiecare guvern UE să poată introduce propriul său cod track-and-trace cu până la 50 de caractere, adică mai mult decât cele 38 de caractere care potrivit producătorilor de țigări reprezintă limita pentru o producție de mare viteză.

Noul sistem de track-and-trace pentru țigări provine dintr-un act legislativ adoptat în 2014, care a extins avertismentele de pe pachetele de țigări. În condițiile în care actul normativ a fixat luna mai 2019 drept termen limită până la care noul sistem trebuie să fie funcțional, Comisia presează guvernele statelor membre să îi aprobe propunerea până la finele anului.

Comisia susține că propunerea sa va crea un echilibru prin crearea unui set interoperabil de coduri de identificare pentru pachetele de țigări vândute în UE, dar lasă statelor membre posibilitate ca ulterior să pună la punct coduri care să fie integrate cu timbrele fiscale.

Mai mult, guvernele statelor membre pot utiliza același operator, precizează Comisia. În schimb, producătorii de țigări ar prefera un singur sistem de coduri europene pe lângă limita de 38 de caractere. Ideea este evitarea unui format de identificare non-armonizat care ar presupune diferite standarde de codificare pe aceiași linie de ambalare.

BAT este liderul detașat pe piața produselor din tutun din România, care produce și comercializează mărci precum Kent, Dunhill, Vogue, Pall Mall și Lucky Strike. În România, BAT este prezentă încă din 1996 și este reprezentată de trei divizii: Trading, Operational și Shared Services.

Cele trei entități comerciale din România au în prezent 1.686 de angajați și au creat câteva mii de locuri de muncă indirecte. Cota de piață a companiei este de 54%, iar Kent — cel mai important brand din portofoliu — deține o cotă de 26,5% din piața produselor din tutun din România.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă