Foto: Arhivă

Bugetul pe 2021 vrea să fie mai bun decât cel de dinaintea crizei

Parlamentul României a aprobat Legea bugetului de stat pe 2021, în forma propusă de Guvernul Cîțu. Este pentru prima dată când niciun amendament adus de Opoziție nu este aprobat.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 04.03.2021 - 09:21

Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, sunt puternic afectate, încă din faza de concepție, de criza sanitară și de criza economică. Totuși, premierul Florin Cîțu, cel care anul trecut era ministru de Finanțe, a declarat în Parlament că bugetul pe anul 2021, elaborat sub conducerea lui, este mai bun decât cel pe anul 2020.

Veniturile sunt estimate la 365 de miliarde de lei în anul 2021 - cu 13 la sută mai mult decât în anul 2020. Cheltuielile pe 2021 vor fi de 445 de miliarde de lei, în creştere cu doar 5 la sută față de anul trecut, ceea ce indică din start o balanță financiară mai bună. Deficitul estimat pentru anul 2021 este de 80 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 7,16 la sută din PIB. Deficitul pe 2021 ar urma să fie cu peste 20 de miliarde de lei sub cel din 2020.

Una dintre primele reacții față de votarea în Parlament a Legii bugetului a venit, marți seară, din partea Consiliului Investitorilor Străini (FIC) din România.

Deficitul bugetar general consolidat de 7,16 la sută este "în limite acceptabile la nivelul UE", precizează un comunicat de presă difuzat de FIC.

 

“O creştere a cheltuielilor totală de 5 la sută, 444,9 miliarde de lei, cheltuielile cresc. La investiţii cheltuielile cresc cu aproape 8,3 miliarde, nici vorbă de austeritate”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

 

"Au venit acum cu o faimoasă anexă, 703, la bugetul de stat, pentru prima oară în 30 de ani, cu alocări de aproximativ 380 de milioane numai către cele trei formaţiuni politice care creează actuala Coaliţie”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

Liderul PSD afirmă că banii statului au fost repartizați doar pe criterii politice, în beneficiul reprezentanților actualei Puteri și a celor care o susțin în teritoriu.

Analiștii independenți spun că, în actuala conjunctură economică, această proiecție financiară arată neașteptat de bine.

"Consiliul Investitorilor Străini (FIC) salută adoptarea bugetului de către Parlament și consideră că acesta reflectă o viziune echilibrată și favorabilă relansării economice a României. Considerăm că elementele centrale ale construcției actualului buget sunt bine conturate prin estimarea realistă a veniturilor viitoare și încadrarea deficitului bugetar general consolidat (de 7,16%) în limite acceptabile la nivelul UE", precizează comunicatul de presă transmis de FIC în seara zilei de 2 martie 2021.

"Un alt element important este alocarea a 5,5% din PIB pentru investiții, ceea ce arată o regândire în perspectivă a priorităților. Investițiile programate în acest an ating un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde RON și pot juca rolul de catalizator în relansarea creșterii economice. În plus, bugetul prevede o alocare substanțială pentru contribuția statului la proiectele de investiții cu finanțare europeană (cofinanțări 2,9% din PIB), fiind un bun indicator pentru o absorbție mai mare a fondurilor și transmite un semnal pozitiv mediului de afaceri, ce încă resimte efectele generate de criza sanitară", subliniază FIC.

Cel de-al doilea proiect de lege elaborat de guvern reglementează bugetul asigurărilor sociale. Legea se referă la sistemul public de pensii, pentru care stabileşte, pe anul acesta,  venituri în sumă de 90,08 miliarde de lei.

Bugetul asigurărilor sociale a luat în calcul o valoare a punctului de pensie de 1.442 de lei, astfel cum a rezultat după majorarea cu 14 la sută, de la 1 septembrie 2020.

Comentarii