Cifrele la măririle de pensii sunt şi mai mari decât se spune acum

Bugetul de pensii în 2022 – 2023 va ajunge la peste 160 de miliarde de lei

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că prevederile legii pensiilor se vor aplica fără discuţie, deşi nu e un lucru uşor.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 25.07.2019 - 11:10

"Nu ne asumam o astfel de lege dacă nu era sigur că se poate şi aplica. Numai că e acest dacă. Economia trebuie să meargă", afirmă Teodorovici. Aşadar, se pune problema sustenabilităţii. Problema e valoarea foarte mare a sumelor în joc. Sistemul este sustenabil sau ne ducem spre faliment?

„Sistemul financiar este nesustenabil, dar nu pot pronunţa cuvântul faliment, acesta înseamnă încetarea plăţilor, pentru că nu ai capacitatea de a plăti, de aceea nu-l folosesc. Statul plăteşte”, a declarat pentru RL Valentin Ionescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii.

Ionescu explică faptul că actualul guvern „amplifică o situaţie financiară de nesusţinut în următorii ani. Statul chiar nu va avea de unde să facă plăţi decât împrumutându-se cu sume foarte mari de bani”.

Care sunt aceste sume? „Anul viitor, în total, pe asistenţă socială, vor fi de plată aproximativ 128 de miliarde de lei, conform calculelor mele, cu majorarea din toamnă. Cheltuiala e mult mai mare decât se spune”, avertizează expertul.

„Reţineţi că pensiile mai trebuie şi actualizate cu rata inflaţiei, obligatoriu de făcut până intră în funcţiune noua lege”, spune Valentin Ionescu. Potrivit legii noi, se majorează mai întâi punctul de pensie, cum prevede legea veche, până în 2021, iar de atunci rămâne de actualizat cu rata inflaţiei, dar, susţine Ionescu, se recalculează pensiile din anul 2022, iar aceasta ne va duce undeva la 160 – 165 de miliarde de lei. Aceştia sunt banii de care vom avea nevoie, din anul 2022 – 2023 încolo”.

 

De unde iei bani?

La anul, punctul de pensie se majorează cu 40,3%, ajungând la 1.775 de lei. În 2021, se majorează cu 5,3%, la 1.875 de lei. „Am făcut calculul numai cu privire la punctul de pensie, nu pot calcula corect actualizarea tuturor pensiilor, după noua formulă de calcul, cu valoarea punctului de referinţă, care majorează şi ea pensiile. De unde să iei banii aceştia?”, se întreabă retoric fostul demnitar, care a mai fost şi ministrul Privatizării în a doua jumătate a anilor 90.

Comentarii