9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieBucureştiul ar putea să rămână fără apă caldă şi căldură

Bucureştiul ar putea să rămână fără apă caldă şi căldură

Aceasta dacă nu se plăteşte măcar o parte din factura curentă, care ar fi ajuns la 600 de milioane de lei. Dacă situaţia aceasta de criză nu se va rezolva rapid, alimentarea cu energie termică a Bucureştiului va fi oprită.

Ca să înţelegem ce se întâmplă în Capitală, trebuie să aprofundăm puţin subiectul. Recent, o instanţă a decis falimentul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (Radet). Aceasta ia agentul termic produs de CET-urile Elcen şi îl distribuie la populaţie.

Aşa cum România liberă a mai explicat, să ne imaginăm cum funcţionează sistemul: nişte uzine uriaşe produc acest agentul termic, iar Radet îl trimite prin reţeaua de conducte bucureşteană în întregul oraş.

Sistemul acesta gândit prima dată în Uniunea Sovietică, în prima parte a secolului XX, este învechit ca principiu de funcţionare. Are avantajul că, în cogenerare, produce în acelaşi proces de producţie şi energie termică, şi energie electrică, dar preţul plătit este prea mare.

Care este acest preţ (şi nu ne referim aici la preţul gigacaloriei)? Acumularea de datorii imense în sistem, care apoi nu mai pot fi plătite. Aşa s-a ajuns că Radet, intrată în insolvenţă, a avut un administrator de insolvenţă – firma Rominsolv a expertului Gheorghe Piperea.

De cealaltă parte, Elcen e şi ea în insolvenţă. Administratorul Electrocentrale Bucureşti este Sierra Quadrant. Recent, după declararea (şi suspendarea temporară) a falimentului Radet, Rominsolv a fost desemnat administrator (cel puţin temporar) al falimentului Radet. Aici suntem în prezent.

 

Termen de plată expirat

Elcen a trimis scrisoarea deschisă pomenită pe 10 mai, la o zi după ce a expirat termenul de plată a subvenţiei aferente lunii ianuarie a acestui an de către Primărie, iar autoritatea locală continuă să nu plărească, conform societăţii.

Elcen spune că a plătit factura de gaze către Romgaz, pentru gazele consummate în luna ianuarie, cu sumele strânse din vânzarea energiei electrice produse în timpul iernii, dar următoarea factură nu are cu ce o plăti dacă Primăria Generală nu îşi onorează obligaţiile.

“În pofida diligenţelor Elcen şi a demersurilor încheiate încă din luna octombrie 2018, Convenţia de justificare a avansurilor pentru sezonul de termoficare 2018-2019 a fost semnată cu mare dificultate de către Radet Bucureşti şi PMB abia în luna decembrie 2018, astfel că Elcen nu a beneficiat de acordarea în avans pentru luna noiembrie 2018 a subvenţiei, (…) , iar începând cu ianuarie 2019 Primăria nu şi-a mai reapectat angajamentele faţă de Elcen şi Romgaz”, informează Elcen, citată de Economica.net.

 

Exponenţial

Datoria acumulată de Radet faţă de Elcen, la 22 aprilie 2019, pentru obligaţiile curente pentru care s-au emis facturi, a crescut exponenţial la 535.347.522 de lei. Totodată, datoria Elcen faţă de Romgaz, la 24 aprilie 2019, pentru obligaţii curente, a crescut la 636.586.763 de lei, susţine Elcen.

“Nerespectarea de către Primărie a obligaţiilor asumate prin Convenţia de justificare a avansurilor pentru sezonul de termoficare 2018-2019, prin nevirarea către SNGN Romgaz a avansurilor pentru lunile ianuarie-martie 2019, în valoare de 317.500.298 de lei şi, totodată, (…) neîndeplinirea obligaţiilor de plată pentru luna decembrie, în valoare de 345.008 lei, pentru ianuarie 2019, în valoare de 175.805.039 de lei, februarie 2019, în valoare de 133.294.000 de lei, şi martie, în valoare estimată de 100.000.000 de lei, (…) creează premisele compromiterii iremediabile a întregului sistem de termoficare”, atrage atenţia Elcen.

Compania precizează că, „la creanţa de 3.707.756.493 de lei, înscrisă deja în tabelul definitiv de creanţe ale debitoarei Radet Bucureşti, se va adăuga şi o creanţă estimată la 500.000.000 de lei, provenită din facturile curente”.

Gheorghe Piperea, Rominsolv: „Romgaz nu poate să sisteze aşa, pur şi simplu, furnizarea gazului, întrucât există reglementări, există obligaţii, inclusiv pentru Romgaz, deoarece este vorba despre alimentarea populaţiei cu energie termică.”

Neachitarea subvenţiei de către Primpărie în conformitate cu obligaţiile asumate va comprmite furnizarea de agent termic în Capitală, cel mai târziu în luna mai a anului curent. Adică luna aceasta.

Radet, susţine Elcen, ar fi depăşit pe 9 mai termenul de scadenţă de 90 de zile, reglementat de art. 77, alin. 2), din Legea 85/2019. În această situaţie, Elcen spune că, “la rândul său, nu îşi poate onora obligaţiile de plată către Romgaz. Ca atare, acest creditor poate întrerupe furnizarea de gaze către subscrisa, aspect pe care de altfel Romgaz l-a subliniat şi prin adresa nr. 14.931, din data de 23.04.2019, transmisă Primăriei, prin care a relevant faptul că, în situaţia neachitării de către Elcen la scadenţă (09.05.2019) a obligaţiilor de plată în valoare de 114.879.779 de lei, va trece la sistarea livrărilor de gaze către Elcen”. Situaţia este foarte serioasă şi stă pe un munte de cifre, aşa cum se poate constata.

 

O informaţie alarmistă

Dar Gheorghe Piperea (Rominsolv), administrator al falimentului Radet, în acest moment, susţine că „ştirea este alarmistă, întrucât săptămâna viitoare (n.r.: adică săptămâna aceasta) lucrurile urmează să se soluţioneze între Primăria Generală, Radet, Elcen şi Romgaz. Prin mai multe operaţiuni juridice, o să se obţină suma respectivă”.

În al doilea rând, a spus Piperea României libere, „Romgaz nu poate să sisteze aşa, pur şi simplu, furnizarea gazului, întrucât există reglementări, există obligaţii, inclusiv pentru Romgaz, deoarece este vorba despre alimentarea populaţiei cu energie termică. Nu are cum să facă acest lucru fără să mai aştepte scadenţa de 90 de zile a facturilor”. Aşa cum am văzut anterior, Elcen susţine că pe 9 mai scadenţa aceasta la plată, de 90 de zile, ar fi fost deja depăşită.

„Ce este într-adevăr o ştire reală”, continuă expertul în insolvenţă, „este că domnii de la Elcen au făcut în aşa fel încât să se ajungă în faliment (n.r.: interlocutorul se referă la falimentul Radet). Din fericire, suspendarea efectelor falimentului este menţinută. În faliment, nu se plătesc creanţele curente decât dacă ai de unde să plăteşti”.

Aşadar, situaţia este cam în felul următor: ce bine că e în suspensie falimentul, că bucureştenii mai au apă caldă, dar ce bine că Radet e simultan şi în faliment, pentru că nu trebuie să plătească Elcen nişte datorii istorice umense. Pentru că… ce se întâmplă dacă nu ai de unde să le plăteşti? „Dacă nu ai de unde să plăteşti”, răspunde Gheorghe Piperea, „se trec în tabel şi acolo rămân”.

 

Există o soluţie

Însă Primăria Generală, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor ar fi găsit o soluţie ca să se rezolve această chestiune, susţine Piperea. „De la finalul lunii iulie, când se va face o rectificare bugetară, mie mi s-au dat asigurări. Acea sumă de aproape un miliard de lei, care au fost tăiată, practic, din bugetul Primăriei Generale, care s-a aprobat în luna martie, va fi pusă la loc”, a spus RL expertul.

„Atunci, lucrurile se vor rezolva. Şedinţa de săptămâna viitoare (n.r.: săptămâna aceasta) este una care acoperă tot ceea ce este stabilit în momentul de faţă. Iar ce este stabilit nu este 600 de milioane, ci 126 de milioane”, a declarat Gheorghe Piperea.

Ce urmează? Poate ceea ce spune Sierra Quadrant, administratorul insolvenţei Elcen: „Pentru a putea livra agentul termic bucureștenilor, după pronunțarea falimentului, Radet mai poate funcționa în actuala formă încă 90 de zile, potrivit prevederilor legale. La finalul acestui termen, activitatea de distribuție trebuie delegată fie către o direcție din cadrul Primăriei, fie către o companie municipală, care să aibă ca obiect de activitate distribuția agentului termic către populație”.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă