BNR: Mărirea cu 40 la sută a punctului de pensie va crește deficitul bugetar la peste 11 la sută

Mărirea cu 40 la sută a punctului de pensie, care ar putea fi aprobată marți în plenul Parlamentului, va crește deficitul bugetar la peste 11 la sută, avertizează un studiu elaborat de BNR.

Mihai Diac 0 comentarii

22.09.2020 - 01:40

Majorarea punctului de pensie cu 40 la sută, care se va discuta și se va vota marți în plenul Parlamentului, ar duce la o creştere a deficitului bugetar al României, în anul 2021, la peste 11 la sută din PIB, avertizează un raport publicat pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR).

"Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social", precizează raportul postat pe site-ul BNR.

Comentarii