Bloomberg: Cea mai rapidă creştere economică din UE nu i-a făcut mai bogaţi pe români

Chiar dacă economia României a avut cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană, bogăţia ţării, calculată după activele nete ale cetăţenilor ca parte din venitul disponibil, a rămas la fel ca acum cinci ani.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 14.01.2018 - 15:50

„Beneficiile vieţii în economia cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană ar putea să nu mai dureze prea mult pentru români. În pofida faptului că Guvernul a mărit într-un mod extravagant salariile din sectorul public şi a redus impozitele, bogăţia ţării balcanice - calculată după activele nete ale cetăţenilor ca parte din venitul disponibil - rămâne la fel ca acum cinci ani”, arată o analiză publicată duminică de agenția Bloomberg, citată de Mediafax.

„Pentru unii (n.n.- dintre români), câştigurile acoperă doar cheltuielile esenţiale de zi cu zi, inclusiv alimente şi haine, lucru de înţeles într-o ţară a cărei condiţii de viaţă se află printre cele mai grele din UE”, mai arată sursa citată.

De altfel, Florian Libocor - economistul-şef al BRD Groupe Societe Generale SA din Bucureşti - a declarat că oamenii și-au crescut gradul de îndatorare pe baza aşteptărilor pozitive, dar la un moment dat, o corecţie este inevitabilă.

Agenția notează că deja apar primele semne ale unei presiuni asupra cetăţenilor: inflaţia s-a apropiat de 4% în decembrie, iar banca centrală a început să majoreze ratele dobânzilor. „S-ar putea să fie deja prea târziu să economisească suficienţi bani pentru a amortiza o eventuală lovitură”, mai arată Bloomberg.

Guvernul estimează o încetinire a ratei de creștere economică la 4,4% în acest an. În primele nouă luni din 2017, PIB-ul a crescut cu 7%, după ce în trimestrul trei rata a fost de 8,8% raportat la perioada similară din 2016.

Comentarii

loading...