9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieBCE: Revenirea ratelor dobânzilor în teritoriu pozitiv este puţin probabilă

BCE: Revenirea ratelor dobânzilor în teritoriu pozitiv este puţin probabilă

Contextul este că Brexitul va fi din nou o sursă de îngrijorare spre finalul anului viitor, a afirmat vineri Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters, via Agerpres.

“Nu mă aştept la o creştere a ratelor dobânzii în 2020”, a declarat Holzmann, care este şi guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei.

Acesta a avertizat că vor spori îngrijorările în decembrie 2020, când perioada de tranziţie pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se încheie.

“Va fi puţin timp de negociere privind viitoarele relaţii, iar efectele negocierilor nu poate fi anticipată”, a explicat oficialul BCE.

În septembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.

A fost prima reducere a dobânzii de către Banca Centrală Europeană din 2016.

“Ratele dobânzilor vor rămâne la nivelurile lor actuale sau mai mici până când inflaţia va ajunge la un nivel acceptabil”, se arată în comunicatul Consiliului guvernatorilor BCE. Obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) îl reprezintă o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Conform celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost în noiembrie de 1%, în creştere faţă de 0,7% în octombrie.

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă