Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

BCE - Progonze sumbre pentru zona euro

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit, joi, în scădere, estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an dar a modificat în urcare prognozele de inflaţie atât pentru acest an cât şi pentru 2019, informează AFP şi Reuters.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 14.06.2018 - 18:52

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit, joi, în scădere, estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an dar a modificat în urcare prognozele de inflaţie atât pentru acest an cât şi pentru 2019, informează AFP şi Reuters.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a dezvăluit că, în conformitate cu noile estimări ale instituţiei, produsul intern brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 2,1% în acest an, faţă de un avans de 2,4% cât estima în luna martie. Ritmul de creştere a economiei zonei euro ar urma să încetinească la 1,9% în 2019 şi 1,7% în 2020, în acest caz estimările BCE fiind identice cu cele din luna martie.

În schimb, veştile sunt mai bune în ceea ce priveşte inflaţia, graţie unui avans stimulat de preţurile la energie şi majorărilor salariale. BCE a revizuit în sus estimările privind creşterea preţurilor de consum în zona euro, de la 1,4% la 1,7%, atât pentru acest an cât şi pentru 2019. Şi în 2020 rata inflaţiei în zona euro ar urma să fie una de 1,7%, în apropiere de obiectivul ţintă al BCE care mizează pe o inflaţie mai mică dar apropiată de 2%.

În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară de la Riga, Mario Draghi a subliniat că progresele realizate până acum în ceea ce priveşte inflaţia au fost substanţiale. "În condiţiile în care aşteptările inflaţioniste pe termen lung sunt bine ancorate, soliditatea economiei zonei euro şi continuarea măsurilor de stimulare monetară ne oferă motive să credem că în perioada următoare va continua convergenţa inflaţiei spre obiectivul nostru, chiar şi după diminuarea treptată a achiziţiilor de active", a spus Mario Draghi.

Anterior, consiliul guvernatorilor BCE a anunţat că achiziţiile sale de obligaţiuni vor fi reduse de la 30 la 15 miliarde euro pe lună în perioada octombrie - decembrie, urmând ca ulterior să înceteze. În schimb, BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

În conferinţa de presă, Mario Draghi a subliniat că la reuniunea de joi a consiliului guvernatorilor BCE nu s-a discutat dacă şi nici când vor fi majorate dobânzile, reiterând punctul de vedere oficial conform căruia dobânzile vor rămâne la nivelul actual până în vara lui 2019.

Conferinţa de presă a BCE a avut loc joi în oraşul Riga (Letonia). În mod tradiţional, de două ori pe an BCE organizează reuniunile de politică monetară în capitala unei ţări membre a uniunii monetare şi nu la sediul de la Frankfurt al instituţiei.

Comentarii