27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieBBB- cu perspectivă stabilă pentru capitala României

BBB- cu perspectivă stabilă pentru capitala României

E exact ratingul pe care îl are şi România şi ultimul înainte de intrarea în junk (BB+ cu perspectivă pozitivă), unde ţara noastră era să ajungă la începutul acestui an şi a scăpat în ultima clipă, după emiterea de către Guvern a OUG 114, beneficiind de clemenţa şi de răbdarea Standard & Poor’s.

Ratingul Capitalei e limitat de ratigul suveran al României. Profilul individual de creditare al Bucureştiului este evaluat la „bbb plus”, cu un profil de risc sub medie şi un nivel sustenabil al datoriei.

Agenţia de rating remarcă rata scăzută a şomajului, faptul că oraşul e atractiv pentru cei ce-şi caută un loc de muncă, dar şi că populaţia este în creştere, datorită migraţiei. Serviciile, spune Fitch, sunt motorul bunăstării oraşului şi al PIB/capita, de peste patru ori mai mare ca media naţională.

Fitch Ratings arată că Bucureștiul trebuie să-şi finanţeze serviciul datoriei de la propriul flux de numerar. Evaluarea “aa” a riscului, peste ratingul ţării, e determinată de un grad moderat de rambursare a datoriilor, care e principalul indicator pentru Capitala României.

Fitch estimează că rata de amortizare va rămâne sub șase ani în 2019 – 2023 și va corespunde unei evaluări “aa”. Valorile secundare (povara datoriei fiscale, măsurată ca venituri nete ajustate net, și raportul de acoperire a datoriei sintetice) sunt așteptate să-și mențină evaluarea “aa” și, respectiv, “a”.

Fitch se așteaptă ca performanța fiscală a Bucureştiului și deficitul de capital din anii 2019 – 2023 să fie finanțate prin realizarea de noi datorii. Aceasta ar putea duce la creșterea datoriei directe la 3.339 de milioane de lei, în anul 2023, de la 2.819 milioane de lei, la finalul anului trecut.

Valorile de sustenabilitate a datoriilor rămân solide, la acest nivel al datoriei. În anul 2023, rata de rambursare va fi de 5,6 ori, în timp ce povara datoriei fiscale va fi de 59,7%.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă