Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Mihai Diac

Banii câștigați din traficul cu țigări finanțează terorismul

În prima jumătate a anului 2019, autoritățile române au capturat țigări de contrabandă în valoare de peste 41 de milioane de lei, adică dublu față de perioada similară a anului trecut.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 03.07.2019 - 19:14

Peste 78 de milioane de țigarete, intrate în România prin contrabandă, au fost confiscate de autorități, în primele șase luni ale anului 2019.

Conform datelor centralizate de site-ul www.stopcontrabanda.ro, cantitatea de produse din tutun confiscată în România în prima jumătate a anului curent este de aproape două ori mai multe decât în primul semestru al anului trecut, când fuseseră capturate aproape 40 de milioane de țigarete.

Valoarea totală a produselor din tutun confiscate de către autoritățile române depășește 41 de milioane de lei, bani care, dacă ar fi fost câștigați de traficanți, ar fi ajuns să finanțeze rețelele de criminalitate organizată sau de terorism.

Acțiunile de combatere a contrabandei, derulate de autorități, au dus la o reducere a consumului de produse ilegale, pentru care nu se plătește nicio taxă, de la 16,3 la sută în primele șase luni ale anului trecut, la 15,8 la sută în 2019.

Cum cresc încasările la bugetul de stat

Reducerea contrabandei permite creșterea sumelor de bani virate la bugetul de stat de firmele din industria tutunului care activează în România. De exemplu, în cazul unei singure companii, British American Tobacco, creșterea a fost de peste 90 de milioane de euro (circa 15 la sută mai mult decât în perioada similară din anul 2018), iar reprezentanții acestei companii se declară satisfăcuți de evoluția înregistrată în anul 2019.

„Munca autorităților înseamnă mai puține produse care nu respectă reglementările europene ajunse pe piață, o șansă la o competiție corectă pentru jucătorii onești și mai mulți bani la bugetul de stat”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco România.

Campania „Stop Contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări și prezintă, permanent, o evidență a capturilor și a zonelor celor mai afectate de traficul ilicit. Aceeași campanie avertizează consumatorii cu privire la efectele nocive ale contrabandei cu țigări asupra societății. Dintre autoritățile române, la această campanie au aderat, în anul 2018, Poliția și Poliția de Frontieră, iar începând din anul 2019, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor au devenit și ele parteneri în cadrul campaniei „Stop Contrabanda”.

Cel mai înalt nivel al contrabandei din toată Europa de Est

În ciuda acestor eforturi, în România se înregistrează cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.

România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic, ceea ce face deosebit de tentantă ideea de a cumpăra țigări din aceste țări și a le vinde apoi în România.

Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei).

Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Analizele realizate de Interpol semnalează că traficul ilicit de țigări favorizează și traficul de droguri, de arme sau de persoane, iar banii rezultați din contrabanda cu țigări ajung să finanțeze chiar activitățile teroriste.

Comentarii