8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieBanii câștigați din traficul cu țigări finanțează terorismul

Banii câștigați din traficul cu țigări finanțează terorismul

Peste 78 de milioane de țigarete, intrate în România prin contrabandă, au fost confiscate de autorități, în primele șase luni ale anului 2019.

Conform datelor centralizate de site-ul www.stopcontrabanda.ro, cantitatea de produse din tutun confiscată în România în prima jumătate a anului curent este de aproape două ori mai multe decât în primul semestru al anului trecut, când fuseseră capturate aproape 40 de milioane de țigarete.

Valoarea totală a produselor din tutun confiscate de către autoritățile române depășește 41 de milioane de lei, bani care, dacă ar fi fost câștigați de traficanți, ar fi ajuns să finanțeze rețelele de criminalitate organizată sau de terorism.

Acțiunile de combatere a contrabandei, derulate de autorități, au dus la o reducere a consumului de produse ilegale, pentru care nu se plătește nicio taxă, de la 16,3 la sută în primele șase luni ale anului trecut, la 15,8 la sută în 2019.

Cum cresc încasările la bugetul de stat

Reducerea contrabandei permite creșterea sumelor de bani virate la bugetul de stat de firmele din industria tutunului care activează în România. De exemplu, în cazul unei singure companii, British American Tobacco, creșterea a fost de peste 90 de milioane de euro (circa 15 la sută mai mult decât în perioada similară din anul 2018), iar reprezentanții acestei companii se declară satisfăcuți de evoluția înregistrată în anul 2019.

„Munca autorităților înseamnă mai puține produse care nu respectă reglementările europene ajunse pe piață, o șansă la o competiție corectă pentru jucătorii onești și mai mulți bani la bugetul de stat”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco România.

Campania „Stop Contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări și prezintă, permanent, o evidență a capturilor și a zonelor celor mai afectate de traficul ilicit. Aceeași campanie avertizează consumatorii cu privire la efectele nocive ale contrabandei cu țigări asupra societății. Dintre autoritățile române, la această campanie au aderat, în anul 2018, Poliția și Poliția de Frontieră, iar începând din anul 2019, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor au devenit și ele parteneri în cadrul campaniei „Stop Contrabanda”.

Cel mai înalt nivel al contrabandei din toată Europa de Est

În ciuda acestor eforturi, în România se înregistrează cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.

România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic, ceea ce face deosebit de tentantă ideea de a cumpăra țigări din aceste țări și a le vinde apoi în România.

Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei).

Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Analizele realizate de Interpol semnalează că traficul ilicit de țigări favorizează și traficul de droguri, de arme sau de persoane, iar banii rezultați din contrabanda cu țigări ajung să finanțeze chiar activitățile teroriste.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă