Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Banca Națională, despre renunțarea la ROBOR

Declaraţia consilierului guvernamental Darius Vâlcov, potrivit căreia indicele ROBOR ar putea eliminat, este confuză, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 05.02.2019 - 10:32

Guvernul ar vrea ca BNR să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine, a declarat, luni, pentru Bloomberg, Darius Vâlcov.

Declaraţia lui Vâlcov este confuză pentru că nu este clar în numele cui vorbeşte consilierul, spune Suciu.

”Sincer să fiu, nici nu am înţeles foarte bine în ce constă această propunere, pentru că declaraţia e destul de confuză. Ca să nu mai spun că nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov. BNR discută instituţional cu ministerul de Finanţe. Avem chiar un grup de lucru pentru a găsi soluţii la problema ridicata de OUG 114 şi nu ştiu dacă domnul Vâlcov e în acest grup. Adică ştiu, nu este”, a declarat Suciu, potrivit Digi24.

Suciu a subliniat că ar fi bine ca dialogul să rămână la un nivel instituţional şi pentru a anu apărea confuzii suplimentare. În plus, nu este clar de unde ar trebui eliminat indicele ROBOR.

”A fost o propunere oficială şi din nou, repet, în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov până la urmă? Dacă e să ne uităm puţin la ceea ce a spus, deşi e destul de eliptică declaraţia, nu ştiu de unde şi ce să eliminăm. Poate din contractele de credit. Asta se poate. ROBOR a fost introdus în contractele de credit ca referinţă la rate printr-o OUG, nu de către BNR. Şi ROBOR nu e o referinţă în principal pentru credite. A fost ulterior utilizată această referinţă. ROBOR e o expresie a lichidităţii din piaţă şi încercarea de a da peste cap această piaţă poate avea consecinţe foarte grave în legatură cu reglarea lichidităţii în economia românească, în sistemul bancar, ba chiar şi în legatură cu trezoreria statului”, a spus Suciu.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă. La finalul anului trecut, Guvernul a anunţat impunerea unei taxe pe activele bancare, denumită ”taxa pe lăcomie”, care este legată de evoluţia ROBOR.

 

Comentarii

loading...