Banca Europeană oferă 250 de milioane de euro pentru viitorul spital regional din Iași

Banca Europeană de Investiții (BEI) aprobă un împrumut în valoare de 250 de milioane de euro pentru un nou spital regional în România, la Iași.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.04.2021 - 13:46

Banca Europeană de Investiții (BEI) aprobă un împrumut în valoare de 250 de milioane de euro pentru un nou spital regional în România, la Iași.

Noul împrumut, acordat pe o perioadă de 27 de ani, reprezintă cel mai mare sprijin acordat până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România, precizează un comunicat de presă difuzat marți, 20 aprilie 2021.

Spitalul regional de la Iași ar urma să asigure servicii medicale spitalicești și tratamente medicale specializate pentru 3,2 milioane de cetățeni din nord-estul României.

“Spitalul Regional de Urgență din Iași nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operațional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depășind lacunele critice din sector și aducând o contribuție pe termen lung asupra sănătății populației. Investițiile în sistemul de sănătate sunt investiții în oameni, iar noua finanțare din partea BEI, în valoare de 250 milioane EUR, semnată astăzi transformă în realitate planurile de construire a unui nou spital regional în Iași, care va conduce la îmbunătățirea asistenței medicale în nord-estul României și va dezvolta educația medicală în Iași. În calitate de ministru al finanțelor, susțin cu tărie investițiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar. Sprijinul financiar, tehnic și consultativ acordat de Banca Europeană de Investiții va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune, bazate pe cele mai bune practici în domeniu, și va oferi certitudinea că investițiile în sistemul de sănătate din România beneficiază de know-how-ul și experiența vastă a BEI, care susțin investițiile în spitale în toată Europa”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor din România și Guvernator al Băncii Europene de Investiții.

„Banca Europeană de Investiții are plăcerea de a semna cea mai mare finanțare a sa de până acum pentru investiții în spitalele din România. Împrumutul BEI pe termen lung, în valoare de 250 milioane EUR, la care se adaugă sprijinul consultativ și tehnic semnificativ, va susține construcția noului Spital Regional Iași și va asigura servicii de sănătate îmbunătățite, moderne și eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul României. Noul obiectiv va facilita accesul pacienților la tratamente de specialitate și va aduce beneficii și educației medicale pentru generațiile viitoare de doctori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil de operațiunile de creditare în România.

Comentarii