14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieBanca Centrală Europeană avertizează asupra riscului taxelor vamale

Banca Centrală Europeană avertizează asupra riscului taxelor vamale

“În ultima perioadă s-au intensificat riscurile cu care se confruntă economia globală, pe fondul acţiunilor şi ameninţărilor privind majorarea tarifelor vamale de către SUA şi a posibilelor represalii din partea ţărilor afectate”, avertizează BCE.

Instituţia apreciază că, dacă vor fi implementate toate măsurile cu care ameninţă Washingtonul, taxele vamale medii ale SUA vor ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii cel puţin 50 de ani.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat luna trecută că riscul cel mai “proeminent” îl reprezintă protecţionismul global.

Conform analizei BCE, “efectele directe” ale tarifelor vamale impuse de SUA au fost “limitate” în cazul Uniunii Europene dar “cu siguranţă un război comercial, unde se anunţă tarife vamale şi apoi represalii vor crea un climat în întregime diferit”, a avertizat şeful BCE.

Chiar dacă riscurile externe sunt în creştere, avansul economiei zonei euro pare robust iar indicatorii recenţi arată o expansiune solidă şi extinsă, se arată în raportul Băncii Centrale Europene.

În cel mai recent raport “World Economic Outlook”, publicat în 17 aprilie de Fondul Monetar Internaţional (FMI), prognoza pentru zona euro a fost revizuită în creştere cu 0,2 puncte procentuale, la 2,4% în 2018. Anul viitor, zona euro ar urma să înregistreze un avans de 2%.

La şedinţa care a avut loc în 26 iulie, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă