2.3 C
București
miercuri, 1 februarie 2023
AcasăEconomieBanca Angliei se pregătește să majoreze din nou ratele, în timp ce...

Banca Angliei se pregătește să majoreze din nou ratele, în timp ce inflația se îndreaptă spre 10%

Banca Angliei pare că va majora săptămâna viitoare ratele dobânzilor pentru a cincea oară din decembrie, cea mai mare serie de creșteri din ultimii 25 de ani, și este posibil să continue în lunile următoare, în timp ce inflația se îndreaptă spre valori de două cifre.

În timp ce se preconizează că Marea Britanie va avea cea mai slabă economie în 2023 dintre toate marile națiuni bogate ale lumii, investitorii și majoritatea economiștilor prevăd o majorare a ratei dobânzii cu un sfert de punct de către BoE joia viitoare.

Astfel, rata dobânzii bancare ar ajunge la 1,25%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009, când economia britanică a fost afectată de criza financiară mondială.

Deși sunt la un nivel scăzut din punct de vedere istoric, așteptările privind costurile de împrumut ale Marii Britanii în următorii doi ani au crescut brusc în ultima vreme și au crescut din nou săptămâna aceasta, când Banca Centrală Europeană a semnalat creșteri ale ratelor la următoarele două ședințe, inclusiv o posibilă majorare cu jumătate de punct procentual în septembrie.

Investitorii pariază pe faptul că Comitetul de politică monetară al BoE va dubla rata dobânzii bancare la 2% până în septembrie și va ajunge la 3% până în martie anul viitor. Unii economiști își măresc și ei previziunile.

Sanjay Raja de la Deutsche Bank a declarat vineri că se așteaptă acum ca ratele să atingă un vârf de 2,5%, față de 1,75%, începând cu o creștere de 0,25% săptămâna viitoare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

FBI nu a găsit documente clasificate în casa de vacanță a lui Biden din Delaware

FBI a finalizat o percheziție la locuința președintelui Joe Biden din Rehoboth Beach, Delaware, și nu au fost găsite documente cu marcaje clasificate, a...

Inflaţia în zona euro a înregistrat o încetinire peste aşteptări în ianuarie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a atenuat peste aşteptări în ianuarie, dar inflaţia de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale...

Chiar în prima zi parlamentară. Alina Gorghiu, ploaie de critici la adresa lui Marcel Ciolacu

A început noua sesiune parlamentară din acest an și au început și primele atacuri la nivel înalt în cadrul Coaliției. Deși PSD susține că...
Ultima oră
Pe aceeași temă