14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieAvioanele americane ale României vor fi modernizate la Bacău

Avioanele americane ale României vor fi modernizate la Bacău

Forțele Aeriene ale României vor primi în dotare, în primul trimestru al anului 2021, cel de-al 17-lea avion multirol F-16, formându-și astfel prima escadrilă completă de asemenea aeronave. Toate aceste 17 avioane vor fi ulterior trimise la uzina Aerostar din Bacău, unde vor parcurge un program de modernizare.

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a făcut acest anunț în cadrul întrevederii avute cu omologul său din Portugalia, Joăo Titterington Gomes Cravinho, venit în vizită oficială în România. Toate cele 17 avioane F-16 ale României au fost cumpărate din Portugalia, iar modernizarea se va realiza cu participarea Statelor Unite.

“Vom moderniza toate aparatele F-16. Şi pentru că am avut ca obiectiv ca investiţiile din Apărare să se concretizeze şi în industria națională, doresc să menţionez că acest program va continua şi se va finaliza cu o etapă în care vom moderniza toate aparatele F-16. Acest lucru se va face prin transfer de tehnologie şi know-how, la Aerostar Bacău, ceea ce va însemna un element cât se poate de important în procesul viitor de operare şi mentenanţă a aeronavelor F-16. În acest sens, între Forţele Aeriene române şi Aerostar s-a semnat un protocol care va implica toate proiectele de colaborare industrială. Aceasta a fost una din principalele teme pe care le-am abordat cu omologul meu din Portugalia”, a declarat, la București, ministrul Nicolae Ciucă.

Ministrul român a precizat că modernizarea avioanelor F-16, care sunt produse de compania americană Lockheed Martin și pe care România le-a cumpărat din Portugalia, se va face cu participarea a trei țări – România, Portugalia și SUA.

“Programul F-16 rămâne un program esenţial pentru Armata României şi doresc să subliniez faptul că este un program asumat de către Guvernul României, în parteneriat cu Guvernul Portugaliei şi Guvernul Statelor Unite”, a subliniat ministrul Ciucă.

 

“Acest program va continua şi se va finaliza cu o etapă în care vom moderniza toate aparatele F-16. Acest lucru se va face prin transfer de tehnologie şi know-how, la Aerostar Bacău, ceea ce va însemna un element cât se poate de important în procesul viitor de operare şi mentenanţă a aeronavelor F-16. În acest sens, între Forţele Aeriene române şi Aerostar s-a semnat un protocol care va implica toate proiectele de colaborare industrială”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

“România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitatea, care le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

Sunt necesare asemenea aeronave pentru România?

Armata Română are un deficit de aeronave, mai ales în ceea ce privește avioanele de luptă, ceea ce face necesară modernizarea primelor aparate F-16 și cumpărarea celei de a doua escadrile.

 

Ce beneficii poate avea industria românească de apărare?

Uzina Romaero de la București, uzina Airbus de la Brașov și uzina Aerostar de la Bacău sunt cele care pot fi cooptate în programele de producție, de modernizare și de mentenanță pentru avioane și pentru elicoptere militare.

 

 

Cu privire la vânzarea de avioane F-16 din Portugalia către România, ministrul João Titterington Gomes Cravinho a precizat, la București, că „ultimul avion va fi livrat în aprilie 2021, dar cooperarea va continua până în 2023 cu pregătirea piloţilor şi a echipelor tehnice, dar şi modernizarea tuturor avioanelor”.

La începutul acestei luni, Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea României de a permite modernizarea celor 17 avioane F-16, în cadrul unui program de 175,4 milioane de dolari, după cum a anunțat Agenţia pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii a Statelor Unite. Partea română anunțase anterior că toate cele 17 aparate vor trece printr-un program de modernizare, care le va aduce la standardul M6XR.

România a cumpărat 17 avioane F-16 din Portugalia, din care primele 16 au fost recepţionate deja, ultimul urmând să vină la începutul anului viitor, construite în anii 80, pentru care a plătit aproape 1 miliard de dolari guvernelor portughez şi american pentru aparate, reparaţii, instruirea echipajelor de piloţi şi tehnice, dar şi a unor elemente de muniţii.

Primele 12 avioane F-16 portugheze au fost livrate în anii 2016 şi 2017 şi au intrat în serviciul de luptă poliţie aeriană în anul 2019.

Pe de altă parte, acum două zile, ministrul Nicolae Ciucă a dezvăluit că România dorește să cumpere și o a doua escadrilă de avioane F-16, care va fi formată tot din aparate second-hand. În sprijinul acestei opțiuni, ministrul român a explicat că toate avioanele, din ambele escadrile, trebuie să fie interoperabile.

„Analizăm achiziţia în perioada imediat următoare a unei noi escadrile. Funcţie de disponibilitatea şi în funcţie de posibilitatea pe care o putem identifica la cei care doresc să vândă aceste aeronave, vom demara cât mai repede acest proces de achiziţie. Indiferent de unde vom achiziţiona aceste aeronave, ele trebuie să fie interoperabile cu cele pe care le avem deja”,  a spus ministrul Ciucă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă