12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăEconomieCine va obține contractul de 124 milioane de euro pentru avioanele militare

Cine va obține contractul de 124 milioane de euro pentru avioanele militare

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a anunțat că vrea să facă lumină în contractul de modernizare a avioanelor militare IAR 99 și IAR 99 „Șoim”, aflate în dotarea Armatei Române.

„Corpul de Control al Ministerului face o verificare vizavi de aceste lucruri pentru că este un contract foarte mare și eu țin ca fabrica de la Craiova să ia acest contract și să reușim să ne onorăm față de Armata Română promisiunea pe care o avem – să livrăm un avion Șoim performant”, a precizat Niculae Bădălău.

Programul de modernizare pentru 20 de avioane IAR 99 și IAR 99 “Șoim” va costa 124 de milioane de euro și ar urma să se deruleze la societatea Avioane Craiova, care este producătorul acestor aeronave și care a realizat și etapa anterioară de modernizare a unor avioane IAR 99, pe care le-a transformat în varianta “Șoim”.

Scandalul a izbucnit după ce conducerea firmei Avioane Craiova a anunțat numele firmei cu care dorește să colaboreze la viitorul program de modernizare. Aceasta ar fi o companie cu sediul central în Canada, denumită CMC Electronics. Procedura de selecție este însă contestată de o firmă israliană, Elbit, a cărei ofertă a fost respinsă, deși Elbit are o lungă tradiție în colaborarea cu industria românească de armament – inclusiv cu fabrica de avioane de la Craiova.

Procedura de atribuire a contractului, organizată de conducerea firmei Avioane Craiova, a fost contestată în instanță. Una dintre suspiciunile legate de obiectivitatea acestei decizii este legată de situația directorului general al companiei din Craiova, Dragoș Sandu. El a menționat, în CV-ul său, că a urmat și un curs de specializare, între anii 2009 – 2012, în Canada, chiar în colaborare cu firma CMC Electronics – Esterline.

Un alt element suspect se referă la modul de prezentare a ofertelor, dintre care a fost aleasă cea a firmei CMC Electronics. Surse din cadrul industriei de apărare susțin că oferta CMC i-a fost trimisă directorului de la Avioane Craiova pe mailul său personal, nu în plic, ceea ce ar fi încălcat normele legale ale unei proceduri de selecție de oferte.

Până la finalizarea ­anchetei și până la soluționarea contestației depuse de Elbit, programul de modernizare a avioanelor IAR 99 și IAR 99  Șoim este suspendat. Acest lucru va afecta capacitatea de luptă a Forțelor Aeriene Române, întrucât avioanele modernizate erau necesare pentru antrenarea ­piloților, înainte de trecerea lor la zborul pe avioanele de luptă F-16. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă