14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieAvertisment dur de la FMI: Ţările trebuie să se pregătească pentru schimbări

Avertisment dur de la FMI: Ţările trebuie să se pregătească pentru schimbări

Țările trebuie să se pregătească pentru a face faţă efectelor normalizării politicii monetare, precum şi a celor provocate de progresele tehnologice asupra locurilor de muncă, a declarat marţi directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Cu ocazia unei conferinţe organizată la Jakarta, Lagarde a apreciat că ţările din Asia de Sud-Est se pregătesc pentru a face faţă unor dobânzi mai mari în economiile avansate, în special în SUA şi Europa, dar i-a avertizat pe decidenţi că trebuie să rămână vigilenţi cu privire la efectele asupra stabilităţii financiare şi a volatilităţii fluxurilor de capital.

“Ştim că aceasta va avea efecte secundare la nivel global. Ştim de ceva vreme că acest lucru se va întâmpla dar există incertitudini cu privire la impactul acestei tranziţii asupra altor ţări, companiilor, locurilor de muncă şi veniturilor”, a explicat Lagarde.

Potrivit directorului FMI, ţările din Asia de Sud-Est trebuie să adopte noi modele de creştere care să pună un accent mai mare pe cererea internă, schimburile regionale şi diversificarea economică. În plus, aceste ţări trebuie să-şi pregătească angajaţii pentru provocările tehnologice, precum automatizarea şi inteligenţa artificială, ar putea să le aibă asupra locurilor de muncă.

“Multe locuri de muncă vor fi afectate, într-o manieră sau alta. Unele dintre locurile de muncă vor dispărea, dar un număr şi mai mare vor fi afectate de automatizare, astfel că trebuie să ne gândim la evoluţia muncii”, a spus Lagarde, adăugând că nu există o soluţie unică şi fiecare ţară trebuie să îşi găsească propriul drum.

În luna ianuarie, FMI şi-a îmbunătăţit, încă odată, estimările privind evoluţia economiei mondiale având în vedere accelerarea ritmului de creştere începând de la mijlocul lui 2016, dar şi impactul pozitiv pe termen scurt produs de reforma fiscală din SUA. Economiştii FMI mizează pe o creştere de 3,9% în acest an şi în 2019, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât în perspectivele publicate în toamna anului trecut.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă