Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Avcoatul Poporului solicită date despre sezonierii din Germania

Avocatul Poporului a trimis scrisori ministrului federal al Muncii din Germania, Hubertus Heil, şi preşedintelui Comisiei pentru petiţii din Parlamentul german, Marian Wendt, în care solicită lămuriri despre situaţia muncitorilor români sezonieri în actualul context epidemic.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

22.04.2020 - 13:23

”Trăim vremuri excepţionale în care trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi sprijin şi, ca atare, vă solicit ajutorul în vederea obţinerii unor informaţii referitoare la muncitorii din România care vin în Germania pentru a lucra în agricultură (cules de sparanghel).

Avocatul Poporului, în calitate de garant constituţional al drepturilor şi libertăţilor fundamentale, este preocupat, între altele, şi de situaţia muncitorilor români sezonieri care se află în Germania în această perioadă”, susține Avocatul Poporului..

Avocatul Poporuui face referire la starea de urgenţă decretată în România, dar şi la zborurile charter permise din România pentru muncitorii sezonieri.

”Până la data de 17 aprilie, 1.500 de muncitori sezonieri din România au ajuns în Germania cu zboruri charter. Până la începutul lunii mai sunt planificate încă 15 zboruri charter cu muncitori sezonieri către Germania şi Marea Britanie, din Bucureşti, Iaşi şi Cluj Napoca.

Persoanele care au plecat ca muncitori sezonieri nu au fost testate, neştiindu-se nimic despre posibilitatea de a fi infectate cu noul coronavirus. Mai mult, unii dintre ei au început să povestească despre condiţii de cazare care nu asigură igiena minimă, cu atât mai puţin distanţarea socială, pe care şi Germania o implementează pe teritoriul său”, se menționează în scrisorile expediate, citate de Europa FM.

Pe scurt, Avocatul Poporului vrea să știe:

Dacă angajatorilor germani li s-a permis aducerea muncitorilor sezonieri după ce au făcut dovada respectării, în locurile de cazare şi cele de muncă, a standardelor de igienă fireşti în această perioadă

Ce s-a întâmplat şi ce se va întâmpla cu muncitorii sezonieri depistaţi cu coronavirus? Dacă există posibilitatea instituirii izolării sau a carantinei, cu posibilitatea de a munci pentru muncitorii nou sosiţi, care trebuie să lucreze separat de ceilalţi angajaţi timp de 14 zile şi nu au voie să părăsească sediul companiei

Ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri care se îmbolnăvesc şi au nevoie de asistenţă medicală? Cine le pune la dispoziţie medicamente? În ce condiţii au acces la asistenţă medicală specializată în spital?

Comentarii