16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieAutostrada Comarnic - Braşov se realizează. Totul, pe fonduri europene

Autostrada Comarnic – Braşov se realizează. Totul, pe fonduri europene

Guvernul a adoptat ieri o OUG, prin care “acel parteneriat public-privat, propus de Vâlcov şi Dăncilă, devine istorie”. Însă oficialul promite că tronsonul Comarnic – Braşov se va face.

“Autostrada Comarnic – Braşov reprezintă un obiectiv major, de importanţă majoră pentru guvernul nostru, pentru România, şi se realizează. Până când începe construcţia, avem obligaţia să gândim rute alternative, pentru că anul trecut am stat şapte ore în trafic, pe Bucureşti – Braşov”, a spus Bode, continuând:

„Până peste doi ani jumătate – trei ani, când vor începe lucrările la autostradă, sau până peste şase – şapte ani, când vor fi terminate lucrările, vom sta 15 ore în trafic poate, dacă nu gândim alternative”.

Una dintre rutele posibile gândite ar fi Drumul Judeţean Câmpina – Valea Doftanei – Săcele, de 61 de kilometri, care poate fi reabilitat. 35 de kilometri sunt asfaltaţi, iar alţi 26 de kilometri pot fi reabilitaţi prin finanţare de la MDRAP.

Autorităţile lucrează la a doua soluţie alternativă la traficul de pe DN1. Variantele ocolitoare prin Comarnic şi Buşteni vor fi făcute pe fonduri europene, deoarece sunt eligibile pe POIM 2014-2020, iar la Sinaia există un drum ce poate fi şi el reabilitat, la fel ca şi la Azuga.

Parteneriatul public-private pentru tronsonul Târgu Mureş – Iaşi, al Autostrăzii Unirii, va fi anulat, iar obiectivul se predă Ministerului Transporturilor, care va veni cu soluţia: finanţarea din fonduri europene a revizuirii studiului de fezabilitate.

 

Nu se ştie costul Autostrăzii Unirii

Şi pe tronsonul de autostradă Târgu Neamţ – Iaşi, Lucian Bode vrea anul viitor „o documentaţie cap-coadă, studiu de fezabilitate revizuit, de la Târgu Mureş până la Iaşi, şi în acel moment putem discuta despre variante de finanţare.

Este falsă ideea că nu avem finanţare, că nu avem fonduri europene, dar noi în acest moment nu ştim cât costă acest obiectiv”, a mai spus ministrul.

Bode afirmă că, atunci când va şti exact care este valoarea acestui obiectiv, va putea să discute, la nivelul Comisiei Europene şi cu instituţiile financiare europene, care să finanţeze acest proiect.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă