15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieAutoritatea Electorală Permanentă vrea finanțare ultra transparentă pentru partidele politice

Autoritatea Electorală Permanentă vrea finanțare ultra transparentă pentru partidele politice

Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat un proiect de lege de modificare a Legii finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, obiectivul fiind o transparenţă crescută în cheltuirea şi utilizarea banilor publici, act normativ care va fi transmis săptămâna viitoare Guvernului, a anunţat, vineri, preşedintele Autorităţii Constantin-Florin Mituleţu – Buică.

Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul AEP.

“Legea 334/2006 a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale necesită o modificare esenţială, pentru că avem o serie de probleme pe acest domeniu şi trebuie aşezate lucrurile. (…) Proiectul de modificare este în transparenţă publică. Aşteptăm în continuare observaţii până săptămâna viitoare, când proiectul va pleca către Guvern. Guvernul îl va înainta Parlamentului pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă şi pentru ca la alegerile locale şi parlamentare să putem utiliza o legislaţie cât mai clară şi mai mult sprijinul candidaţilor, competitorilor electorali, dar şi al transparenţei acestor procese electorale în ceea ce priveşte utilizarea banilor, fie că e vorba de bani publici, fie privaţi, în perioada campaniei şi în perioada pre-campaniilor electorale. (…) Cel mai important lucru din acest proiect este transparentizarea cheltuirii banului public, în principal a cheltuirii banilor din subvenţia de stat, dar şi a banilor din campania electorală”, a afirmat Mituleţu-Buică la o dezbatere publică online organizată de AEP cu privire la acest proiect de lege.

În proiect se introduc şi dobânzile bancare ca surse de finanţare a partidelor politice, pe lângă cele din cotizaţii, donaţii, venituri din activităţi proprii, subvenţii de la bugetul de stat şi împrumuturi. Totodată, partidele vor putea primi bunuri în comodat de la membrii acestora.

De asemenea, în proiect se prevede ca acele cotizaţii a căror valoare individuală depăşeşte 5 salarii de bază minime brute pe ţară se vor încasa numai prin conturi bancare, în prezent acest plafon fiind de 10 salarii de bază minime brute pe ţară.

Proiectul mai prevede că partidele politice au obligaţia de a comunica AEP până la 30 aprilie a anului următor cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit aceste cotizaţii. Această situaţie va fi publică pe site-ul Autorităţii şi în Monitorul Oficial, a precizat Mituleţu Buică.

Şi în privinţa donaţiilor scade plafonul pentru cele care se vor efectua prin cont bancar. Astfel, donaţiile care vor depăşi 5 salarii minime brute se vor efectua prin cont bancar, în prezent plafonul fiind de 10 salarii minime brute. Mituleţu Buică a precizat că aceste modificări sunt pentru a scoate la lumină cât mai multe venituri ale partidelor.

Proiectul se referă şi la introducerea posibilităţii donaţiilor prin SMS, având în vedere şi situaţiile speciale care pot să apară, cum este pandemia, a adăugat preşedintele AEP.

“Donaţia în bani a cărei valoare nu depăşeşte 1% din salariul de bază minim brut poate fi efectuată prin serviciul de mesaje scurte”, se menţionează în proiectul de modificare, introducându-se condiţia utilizării unui număr de telefon cu abonament în reţelele naţionale de telefonia. “Valoarea totală a donaţiilor primite prin SMS de la acelaşi număr de telefon într-un an fiscal nu poate depăşi 2 salarii de bază minime brute”, mai prevede proiectul.

Donaţiile în bani primite de partide în numerar trebuie consemnate într-un înscris sub semnătură privată, cu dată certă, încheiat de donator şi persoana responsabilă de administrarea fondurilor partidului.

AEP doreşte ca întreaga listă de donaţii şi împrumuturi să fie făcută publică, nu numai lista persoanelor care au acordat împrumuturi care depăşesc 100 de salarii minime brute, cum este în prezent, urmând să se comunice şi data şi locul naşterii acestor persoane, a mai spus preşedintele Autorităţii.

El a menţionat că “trebuie transparentizate cât mai mult aceste sume, pentru ca toţi cetăţenii şi autorităţile care se ocupă de control să ştie cât mai bine despre aceste lucruri”.

O altă modificare propusă de AEP la legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale se referă la faptul că partidele politice vor comunica AEP, până la data de 25 a lunii, situaţia defalcată a cheltuielilor efectuate din subvenţia de la bugetul de stat în luna anterioară, pe categorii de cheltuieli, precum şi soldul contului special pentru subvenţii.

Proiectul mai prevede reaşezarea cheltuielilor pentru acţiuni de protocol şi limitarea numărului de autoturisme pe care îl poate achiziţiona un partid, a mai spus Mituleţu Buică.

O prevedere nou introdusă este ca partidele să poată face sponsorizări, pe perioada de pandemie, dar aceste sponsorizări vor putea fi făcute doar din veniturile proprii partidelor, nu şi din subvenţiile de la bugetul de stat.

În privinţa campaniilor electorale, partidele vor trebuie să raporteze către AEP lunar şi nu trimestrial, cum este în prezent, extrasele actualizate a tuturor conturilor bancare utilizate în campania electorală până la data plăţii tuturor cheltuielilor angajate.

Proiectul conţine şi mărirea sancţiunilor, iar aceste sancţiuni se vor prescrie în 5 ani de la data săvârşirii faptelor.

Partidul politic care nu depune raportul anual de venituri şi cheltuieli timp de doi ani consecutivi se va dizolva pe cale judecătorească, mai propune AEP.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă