4 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăEconomieAutoAcestea sunt țările europene în care sunt obligatorii anvelopele de iarnă

Acestea sunt țările europene în care sunt obligatorii anvelopele de iarnă

Fie că treceți zilnic granița sau planificați o călătorie în Europa pe timp de iarnă, nu este întotdeauna ușor să știți ce tip de anvelope trebuie să aveți. Iată o prezentare generală a necesității de a vă echipa sau nu mașina cu anvelope de iarnă în Europa.

Iată țările în care anvelopele de iarnă sunt obligatorii din punct de vedere legal:

Finlanda

Dacă condițiile meteorologice sau starea carosabilului o impun, anvelopele de iarnă trebuie utilizate în Finlanda în perioada 1 noiembrie – 31 martie. Adâncimea benzii de rulare trebuie să fie de cel puțin 3 mm pentru vehiculele sub 3,5 tone.

Anvelopele cu crampoane pot fi utilizate de la 1 noiembrie până la 31 martie, precum și în alte perioade, dacă condițiile meteorologice sau de suprafață a drumului o impun. Anvelopele de iarnă pot fi cu sau fără crampoane. În condiții de polei sau zăpadă sau în condiții dificile din alte motive, adâncimea benzii de rulare a anvelopelor de iarnă trebuie să fie de cel puțin 5 mm.

Aceste reglementări se aplică, de asemenea, mașinilor care au fost înmatriculate în străinătate.

Suedia

În Suedia, anvelopele de iarnă sau un echipament echivalent sunt obligatorii între 1 decembrie și 31 martie. Adâncimea benzii de rulare trebuie să fie de cel puțin 3 mm.

Anvelopele cu crampoane sunt permise între 1 octombrie și 15 aprilie sau dacă se aplică sau se așteaptă condiții de iarnă pe drumuri. Orice remorcă atașată la un vehicul trebuie să respecte regulile privind anvelopele de iarnă. Dacă vehiculul are anvelope cu crampoane, atunci și remorca trebuie să aibă la fel. Dacă vehiculul folosește anvelope cu fricțiune, este în regulă să se folosească anvelope cu fricțiune sau anvelope cu crampoane.

Vehiculele de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu pneuri de iarnă sau cu material echivalent, pe roțile motoare ale vehiculului, între 1 și 31 decembrie. Grosimea anvelopelor trebuie să fie de cel puțin 5 mm. Această cerință nu se aplică la remorci.

Vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 tone trebuie să aibă anvelope de iarnă sau un echipament echivalent pe roțile motoare ale vehiculului atunci când există condiții de iarnă pe drumuri în perioada 1 decembrie – 31 decembrie. Adâncimea benzii de rulare trebuie să fie de cel puțin 5 mm.

Această cerință nu se aplică remorcilor atașate. Aceste reguli se aplică și mașinilor străine care tranzitează Suedia. Pentru mai multe informații (în limba engleză), consultați site-ul web al Agenției suedeze de transport.

Estonia

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în Estonia de la 1 decembrie la 1 martie. În condiții excepționale de drum și de vreme, este permisă utilizarea anvelopelor cu crampoane între 15 octombrie și 31 martie.

Utilizarea anvelopelor pentru toate anotimpurile este permisă tot timpul anului.

Letonia

În Letonia, anvelopele de iarnă sunt obligatorii între 1 decembrie și 1 martie pentru toate mașinile și autobuzele. Consumatorii pot folosi anvelope de iarnă, anvelope universale sau anvelope de vară.

Adâncimea benzii de rulare nu trebuie să fie mai mică de 4 mm. Vehiculele sub 3,5 tone trebuie să fie echipate cu 4 anvelope identice, iar cele de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu anvelope față identice.

Anvelopele cu crampoane sunt permise între 1 octombrie și 1 mai.

Lituania

În Lituania, anvelopele de iarnă sunt obligatorii între 10 noiembrie și 1 aprilie. Puteți folosi anvelope de iarnă sau anvelope universale. Adâncimea benzii de rulare nu trebuie să fie mai mică de 3 mm.

Între 1 decembrie și 1 martie, anvelopele de iarnă sunt obligatorii și pentru motociclete. Anvelopele cu crampoane nu sunt permise între 10 aprilie și 1 noiembrie.

Bulgaria

În Bulgaria, anvelopele de iarnă sunt obligatorii între 15 noiembrie și 1 martie. Puteți folosi alternativ anvelope de iarnă sau anvelope universale sau chiar anvelope de vară. Adâncimea benzii de rulare nu trebuie să fie mai mică de 4 mm.

Anvelopele cu crampoane nu sunt permise. Utilizarea lanțurilor de zăpadă este permisă numai dacă condițiile meteorologice o impun.

Acest regulament se aplică și vehiculelor cu numere de înmatriculare străine. În caz de nerespectare a normelor obligatorii, conducătorii auto vor fi amendați cu suma de 50 leva (aproximativ 25 €)

Croația

În Croația, anvelopele de iarnă și echipamentele de iarnă suplimentare sunt obligatorii între 15 noiembrie a anului în curs și 15 aprilie a anului următor pentru toate tipurile de autovehicule.

Vehiculele cu o masă maximă de până la 3,5 t trebuie să aibă în portbagaj 4 anvelope de iarnă (sau M + S) sau 4 anvelope de vară cu o adâncime minimă a benzii de rulare de 4 mm și lanțuri de zăpadă.

Slovenia

În Slovenia, anvelopele de iarnă sunt obligatorii între 15 noiembrie și 15 martie.

În cazul în care sunt montate astfel de anvelope, acestea trebuie să fie instalate pe toate cele patru roți. Alternativ, puteți utiliza anvelope de vară cu lanțuri de zăpadă pe roțile din față. Se recomandă o adâncime minimă a benzii de rulare de 3 mm.

Cele mai citite

Comisar european: Europa va intra în recesiune la iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 286: aproximativ 70 de rachete de croazieră au fost folosite de armata Moscovei în ultimele atacuri

Armata rusă a folosit ieri aproape 70 de rachete de croazieră în noul val de atacuri asupra unor ţinte din Ucraina, potrivit apărării aeriene...

Comisar european: Europa va intra în recesiune la iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă