19.9 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeEconomieAustria a închis toate termocentralele pe bază de cărbune

Austria a închis toate termocentralele pe bază de cărbune

Amplasată la Mellach, sud-estul Austriei, termocentrala a alimentat cu energie electrică oraşul Graz timp de 34 de ani. Deţinătorul termocentralei, grupul de utilităţi Verbund, a precizat că termocentrala a fost oprită vineri, adăugând că acesta este “sfârşitul producţiei de electricitate pe bază de cărbune în Austria”.

Celelalte termocentrale pe bază de cărbune din Austria au fost închise treptat pe parcursul ultimilor 15 ani.

Ministrul austriac pentru Protecţia Climei, Leonore Gewessler a salutat această închidere drept un nou pas spre eliminarea progresivă a combustibililor fosili. “Acest lucru ne va face independenţi din punct de vedere economic. În prezent cheltuim, anual, 10 miliarde de euro pentru importurile de cărbune, petrol şi gaze naturale”a subliniat Leonore Gewessler.

Obiectivul coaliţiei guvernamentale de la Viena este ca în anul 2030 să producă întreaga energie electrică din surse regenerabile. De asemenea, coaliţia la putere şi-a fixat un obiectiv şi mai ambiţios privind decarbonizarea economiei în jurul anului 2040, cu zece ani mai devreme decât obiectivul european.

În prezent, energiile regenerabile sunt responsabile pentru aproximativ trei sferturi din producţia de energie a Austriei (cărbune 8,3%, petrol 35,6% şi gaze naturale 22,4%).

Austria este a opta ţară din Uniunea Europeană care nu mai utilizează termocentrale pe bază de cărbune, considerat cel mai poluant combustibil fosili şi o sursă importantă pentru emisiile de gaze cu efect de seră.

Cele mai citite

START pentru vaccinarea antigripală. Cine trebuie să facă vaccinul și de ce se plătește

 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că din această săptămână începe campania de vaccinare antigripală.  ...

Accident grav între Sibiu și Sighișoara: 2 victime după ciocnirea violentă a două mașini

 Un grav accident de circulație a avut loc luni dimineață pe DN 14 Sibiu-Sighișoara. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu a cerut intervenția...

Anchetă la Brașov, într-un caz de bullying asupra unor elevi de la clasa pregătitoare

Polițiști de la Biroul Siguranţă Şcolară Braşov fac cercetări în urma unor reclamații de bullying asupra unor elevi de la clasa pregătitoare a unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies