5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieAurul nu mai este în top. Metalul prețios a înregistrat o cerere...

Aurul nu mai este în top. Metalul prețios a înregistrat o cerere în scădere cu 7% pe plan global

Cererea pentru investiţii a scăzut cu aproape un sfert, în urma reducerii achiziţiilor de metal galben din partea fondurilor tranzacţionabile pe bursă (exchange traded funds-ETF), se arată în raportul WGC. În timp ce preţul aurului a crescut anul trecut, sprijinit de deprecierea dolarului, majorarea ratelor dobânzilor şi câştigurile de pe pieţele bursiere au redus apetitul investitorilor pentru cumpărarea metalului galben, informează Agerpres.

Optimismul privind perspectivele economiei mondiale a majorat achiziţiile de aur pentru bijuterii, înregistrându-se prima creştere anuală din 2013, în pofida unui avans de 13% al preţului la aur.

Anul trecut, cererea pentru bijuterii în India a urcat cu 12%, cel mai semnificativ avans de când WGC a început publicarea acestor statistici, în 2000. În China, cererea pentru bijuterii a crescut cu 3% în 2017, fiind primul avans anual din 2013.

În total, cumpărătorii chinezi de aur au făcut anul trecut achiziţii de 953,3 tone, în timp ce în India cererea a ajuns la 726,9 tone, tendinţele urmând să se menţină şi în 2018, se arată în raportul WGC.

În schimb, achiziţiile de aur ale băncilor centrale au scăzut anul trecut, în timp ce în acest an cererea din partea acestor instituţii ar urma să se situeze la 300-400 tone, puţin schimbată faţă de 2017.

În plus, pentru prima dată după 2010, a avut loc o creştere cu 3% a cererii pentru aur utilizat în sectorul tehnologic, de exemplu pentru producţia de chipuri de memorie şi senzori 3D.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă