Ar putea să dispară până la 195 de milioane de locuri de muncă

Pandemia de coronavirus ar urma să ducă la dispariţia a 6,7% din numărul total de ore de muncă la nivel mondial în cursul celui de al doilea trimestru.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

08.04.2020 - 15:28

Aceasta înseamnă echivalentul a 195 de milioane de locuri de muncă full time, a estimat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

Potrivit OIM, criza sanitară prin care trece în prezent omenirea, care generează și o criză economică fără precedent, este cea mai gravă cu care se confruntă muncitorii după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Reduceri puternice ale numărului total de ore de muncă sunt preconizate pentru statele arabe (8,1% din numărul total de ore de muncă sau cinci milioane de locuri de muncă full time), în Europa (7,8% sau 12 milioane de locuri de muncă full time) şi în Asia-Pacific (7,2% sau 125 mil. de locuri de muncă full time).

Potrivit OIM, sectoarele cu cel mai mare grad de risc sunt serviciile hoteliere şi restaurantele, industria manufacturieră, comerţul cu amănuntul, serviciile de business şi activităţile administrative.

"Creşterea finală a numărului de şomeri în anul 2020 va depinde mult de evoluţia situaţiei şi de măsurile adoptate", adaugă OIM, conform InCont, apreciind însă că este foarte probabil ca cifrele de la finalul anului să fie "semnificativ mai mari" decât estimările iniţiale care mizau pe 25 de milioane de noi şomeri din cauza coronavirusului. 

OIM a salutat măsurile fiscale şi monetare adoptate până acum dar a cerut ţărilor să ia măsuri pentru a ţine oamenii conectaţi cu locurile de muncă pe care nu mai pot să le efectueze, astfel că puţini să ajungă şomeri.

În România, potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Muncii, aproape un milion de angajați au contractele de muncă suspendate, din cauza dificultăților prin care trec angajatorii pe fondul crizei COVID-19, iar 200.000 și-au pierdut joburile de la declararea stării de urgență.

Comentarii