19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieAproape 70.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în Capitală, închiriate...

Aproape 70.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în Capitală, închiriate de companii

Suprafaţa închiriată în primul trimestru de către companiile care nu au ocupat anterior spaţii moderne de birouri a depăşit 23.000 mp, suprafaţă aproape egală cu cea înregistrată pe întreg anul trecut. Pe tot anul trecut, acest segment de cerere a reprezentat doar 7% din total, conform unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL). În medie, fiecare dintre aceste companii a închiriat 2.200 mp, mai mult decât media înregistrată la nivelul întregii cereri, de 1.166 mp.

”Creşterea interesului acestor companii pentru spaţii moderne de birouri poate fi explicată prin faptul că fie spaţiile pe care le ocupau anterior nu mai corespund din punct de vedere calitativ, fie pentru că cele mai multe au avut nevoie de mai mult spaţiu pentru că şi-au extins activitatea. În plus, din ce în ce mai multe companii reclamă dificultăţi în găsirea şi retenţia angajaţilor, iar mediul de lucru a devenit un instrument important în recrutarea angajaţilor”, spun specialiştii.

Zonele din Bucureşti vizate de companiile care şi-au mutat sediul în clădiri moderne de birouri au fost Centru, cu peste jumătate din cerere şi Vest – 30%. Companiile din domeniul IT & Communications au continuat să fie cele mai active din punct de vedere al închirierilor cu peste 60% din cererea din Bucureşti, acestea fiind urmate de cele din domeniul energiei – peste un sfert din închirieri.

Din cele 61 de tranzacţii semnate în primul trimestru, peste jumătate reprezintă cerere nouă (contracte noi, extinderi ale suprafeţelor deja existente şi pre închirieri), respectiv 41.000 mp. Raportat la cererea totală, aceasta reprezintă aproape 60%, spaţiile noi închiriate putând acomoda circa minim 4.100 de angajaţi.

În ceea ce priveşte livrările din primul trimestru, o sigură clădire a fost finalizată în Bucureşti, respectiv Globalworth Campus clădirea 2, cu o suprafaţă de 28.000 mp.

Pentru tot anul, livrările anunţate de dezvoltatori se ridică la 230.000 mp, comparativ cu 140.000 mp finalizaţi în 2017.

Cererea de birouri din afara Bucureştiului – Timişoara, Braşov, Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca a totalizat în primul trimestru 17.000 mp. Aproape jumătate din cerere a fost înregistrată în Timişoara (8.239 mp), în timp ce 30% din spaţiile închiriate (5.100 mp) au vizat Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă