Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Aplicarea Legii Pensiilor face imposibilă reducerea deficitului bugetar

Programele ce presupun un efort bugetar trebuie să fie susţinute de existenţa surselor. Consiliul Fiscal reduce la zero şansele ca planul de mărire a pensiilor să fie aplicat fără debalansarea pe termen mediu a bugetului de stat.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 28.04.2020 - 12:05

CF atrage atenţia că programe de sprijinire a economiei, ce implică un efort bugetar, trebuie condiţionate de existenţa surselor de finanţare şi nepericlitarea revenirii la sustenabilitatea finanţelor publice, pe termen mediu.

Consiliul Fiscal vorbeşte despre "o traiectorie sustenabilă pe termen mediu a poziţiei finanţelor publice, esenţială în parcurgerea acestei perioade extraordinar de dificile”.

Sunt necesare „măsuri fiscal-bugetare pentru a atenua impactul sever al contracţiei economice, concomitent cu anunţarea cât mai repede a unui plan credibil de consolidare fiscal-bugetară, începând cu anul 2021.

Consolidarea bugetară în anii ce vin cere creşterea veniturilor bugetare provenind din economia internă".

Consiliul Fiscal subliniază că menţinerea calendarului actual de aplicare a Legii pensiilor ar face cvasiimposibilă o reducere a deficitului bugetar, în anul 2021.

Aceasta, "mai cu seamă având în vedere consecinţele economice ale pandemiei”, ceea ce „reclamă o asumare publică neîntârziată a reconsiderării calendarului de aplicare a Legii pensiilor”.

Magnitudinea foarte mare a necesarului de finanţare a României impune luarea în considerare a tuturor posibilităţilor de acces la resurse financiare.

Toate evaluările privind viitorul trebuie să aibă în vedere impactul pozitiv extraordinar pe care un antidot, mai cu seamă un vaccin, îl va genera.

Acţiunea unui vaccin, spune CF, va termina ciclul epidemiologic, schimbând radical, în sens pozitiv, psihologia oamenilor, sentimentul şi încrederea pe pieţe şi în economie.

 

Risc înalt

Instituţia evidenţiază faptul că ultimul raport al Comisiei Europene privind sustenabilitatea datoriei publice pe anul 2019 plasează riscul aferent datoriei publice a României la o valoare înaltă, cu excepţia celei pe termen scurt, în înrăutăţire de la un nivel mediu, în cadrul raportului pe anul 2018.

În lipsa unor măsuri de corecţie, datoria publică a României ar ajunge la 62,3% din PIB, în anul 2025, şi la circa 91,2% din PIB, în 2030.

Cifrele privesc situaţia anterioară izbucnirii pandemiei şi încorporează majorarea pensiilor pe calendarul actual.

Comentarii