30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieAplicarea Legii Pensiilor face imposibilă reducerea deficitului bugetar

Aplicarea Legii Pensiilor face imposibilă reducerea deficitului bugetar

CF atrage atenţia că programe de sprijinire a economiei, ce implică un efort bugetar, trebuie condiţionate de existenţa surselor de finanţare şi nepericlitarea revenirii la sustenabilitatea finanţelor publice, pe termen mediu.

Consiliul Fiscal vorbeşte despre “o traiectorie sustenabilă pe termen mediu a poziţiei finanţelor publice, esenţială în parcurgerea acestei perioade extraordinar de dificile”.

Sunt necesare „măsuri fiscal-bugetare pentru a atenua impactul sever al contracţiei economice, concomitent cu anunţarea cât mai repede a unui plan credibil de consolidare fiscal-bugetară, începând cu anul 2021.

Consolidarea bugetară în anii ce vin cere creşterea veniturilor bugetare provenind din economia internă”.

Consiliul Fiscal subliniază că menţinerea calendarului actual de aplicare a Legii pensiilor ar face cvasiimposibilă o reducere a deficitului bugetar, în anul 2021.

Aceasta, “mai cu seamă având în vedere consecinţele economice ale pandemiei”, ceea ce „reclamă o asumare publică neîntârziată a reconsiderării calendarului de aplicare a Legii pensiilor”.

Magnitudinea foarte mare a necesarului de finanţare a României impune luarea în considerare a tuturor posibilităţilor de acces la resurse financiare.

Toate evaluările privind viitorul trebuie să aibă în vedere impactul pozitiv extraordinar pe care un antidot, mai cu seamă un vaccin, îl va genera.

Acţiunea unui vaccin, spune CF, va termina ciclul epidemiologic, schimbând radical, în sens pozitiv, psihologia oamenilor, sentimentul şi încrederea pe pieţe şi în economie.

 

Risc înalt

Instituţia evidenţiază faptul că ultimul raport al Comisiei Europene privind sustenabilitatea datoriei publice pe anul 2019 plasează riscul aferent datoriei publice a României la o valoare înaltă, cu excepţia celei pe termen scurt, în înrăutăţire de la un nivel mediu, în cadrul raportului pe anul 2018.

În lipsa unor măsuri de corecţie, datoria publică a României ar ajunge la 62,3% din PIB, în anul 2025, şi la circa 91,2% din PIB, în 2030.

Cifrele privesc situaţia anterioară izbucnirii pandemiei şi încorporează majorarea pensiilor pe calendarul actual.

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă