7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieApartamentele din Mamaia, mai scumpe decât pe Coasta de Azur

Apartamentele din Mamaia, mai scumpe decât pe Coasta de Azur

Experții imobiliari consultați de „România liberă” spun că prețurile apartamentelor de pe litoral nu se justifică, indiferent de calitatea construcției. Ca să vă faceți o idee, prețul mediu pentru un apartament pe Coasta de Azur, în Nisa, este de 4.600 de euro pe metru pătrat în centrul orașul și de 3.433 de euro la margine, potrivit Numbeo.com, un site specializat în analiza costului de trai și a calității vieții.

Unul dintre cele mai scumpe apartamente din Mamaia, raportat la metru pătrat, este unul de două camere, cu vedere la mare, pentru care se cer 350.000 de euro. Apartamentul este compus din două camere și are o suprafață utilă de 73 mp, ceea ce înseamnă 4.794 de euro/mp. Suprafața utilă totală este de 89 mp, pentru că se adaugă și terasa.

Apartamentul este construit în 2011, are o bucătărie fără geam, două băi, un loc de parcare, vedere la mare. Dispune de pază, recepție, centru SPA, saună uscată și umedă, piscină, plajă privată cu acces gratuit. Se vinde complet utilat, mobilat.

Pe Coasta de Azur, una dintre cele mai cunoscute și căutate destinații estivale din lume, se pot găsi apartamente mai ieftine decât în Mamaia. În Cannes, de exemplu, în zona Croix des Gardes, un apartament de 70 mp, cu trei camere, cu o terasă de 12 mp și garaj inclus costă 318.000 euro. Cu 500.000 de euro se poate cumpăra o locuință chiar în Nisa, fie într-un bloc nou, cu vedere la mare, fie într-o clădire Belle Epoque. Vorbim despre locuințe situate în centrul stațiunii. Cele mai scumpe apartamente în Nisa ajung, totuși, la aproape 1,5 milioane de euro.

O istorie controversată

Blocul în care se află apartamentul de aproape 5.000 de euro/mp, Caelia Residence, are o istorie controversată. Povestea sa a fost documentată de presa locală. Blocul este construit în 2006, pe o bucată de plajă de 4.353 de metri pătrați cumpărată de la primărie, la 100 de metri de mare, de afaceristul Viorel Păunescu.

Procurorii DNA spun că Radu Mazăre a vândut terenul prea ieftin și îl cercetează pe fostul primar pentru abuz în serviciu. Mazăre a declarat public că nu el a evaluat parcela de plajă și că nici nu știa cui o vinde. Blocul a fost inaugurat în anul 2011.

Atunci, potrivit ziariștilor de la Info Sud Est, Viorel Păunescu considera că investiția de 19 milioane de euro, care i-a adus rapid un profit de câteva milioane de euro, este, de fapt, un „cadou” pe care el îl face turismului românesc, domeniu în care Păunescu a derulat afaceri prospere timp de aproape jumătate de veac.

Conform sursei citate, printre cei care au cumpărat apartamentele de lux se numără: Vasile Blaga – fost ministru de interne și șef al PDL; Florin Nicolae Muntean – numit de Adriean Videanu, în 2009, director general la Transgaz; Raul Doicescu – prieten și partener de afaceri al fostului ministru PDL al Economiei Adriean Videanu, alături de fosta soacră a Elenei Băsescu; Nela Păvăloiu – fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale din Ferma Băneasa și Pădurea Snagov; Dan George Oproescu și Theodor Berna – abonați, prin firmele lor, la banii publici și parteneri de afaceri cu finul lui Adriean Videanu; Anca Cristina Godeanu – fina Andreei Paul Vass și apropiată a Elenei Udrea, fostă șefă a Autorității de Management pentru POSDRU; Corneliu Cosac – tatăl lui Sergiu Cosac, partener de afaceri cu unul dintre frații lui Omar Hayssam; Daiana Maria Al Bitar – nașa de cununie a cuplului Gabriela Firea și Florin Pandele.

Preț-record: jumătate de milion de euro

Apartamentul de mai sus nu este însă cel mai scump scos la vânzare în Mamaia, dacă ne referim la prețul total, nu la cel pe metru pătrat. Cel mai scump apartament este un penthouse de 300 de metri pătrați, care are și o terasă de 200 de mp, dar și una de 300 de mp, pe bloc, într-un bloc nou, și care se vinde cu jumătate de milion de euro. Are vedere la mare și la Lacul Siutghiol și se vinde la cheie.

Cu 425.000 de euro se vinde tot un penthouse, în zona cluburilor din Mamaia, la etajul opt al unui bloc nou, cu acces la lift direct din apartament. Are trei dormitoare, trei grupuri sanitare, centrală pe gaze și este utilat și mobilat. Agenția imobiliară care îl vinde spune că este ideal pentru închiriere sezonieră.

Cele mai citite

România și-a aflat adversarele de la Campionatul European de handbal feminin. Cum arată grupa tricolorelor

Naționala de handbal feminin a României a fost repartizată în Grupa B, alături de echipele Muntenegrului, Cehiei şi Serbiei, la Campionatul European care va...

Evită cele mai comune greșeli în deparazitarea internă a câinilor!

Sfaturile utile pentru o deparazitare cât mai eficientă a animalelor de companie Deparazitarea internă este o parte esențială a îngrijirii câinilor - aceasta contribuie la...

Nicolae Ciucă, noi declarații despre situația doctorului Cătălin Cîrstoiu

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că în coaliţie s-a decis să existe o clarificare din partea medicului Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL pentru Primăria...
Ultima oră
Pe aceeași temă