15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieAntreprenor XXIAsociație de fermieri, mulțumită de modificarea legislației din domeniu

Asociație de fermieri, mulțumită de modificarea legislației din domeniu

O asociație importantă a fermierilor se declară încântată de ultimele propuneri legislative.

“Asociația APPR – Mândru că sunt fermier își manifestă, pe această cale, satisfacția față de evoluțiile recente privind două acte normative esențiale pentru creșterea rezilienței exploatațiilor agricole din țara noastră: legea irigațiilor și legea arendei.  Aflate în stadii diferite în Parlament, prima trimisă la promulgare, iar cealaltă la început de drum printr-o inițiativă depusă în data de 13 aprilie 2022, ambele au fost îndelung așteptate de fermieri, iar APPR, alături de alți parteneri din mediul asociativ, s-a implicat activ în ultimii ani în susținerea lor”, se precizează într-o informare de presă a asociației, remisă cotidianului național “România liberă”.

Amendamentele aprobate de Parlament la Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, sprijinite și de ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, îndreaptă o veche inechitate, extinzând subvenționarea cu până la 50% a cheltuielilor cu energia folosită  la irigat și pentru fermierii individuali, persoane fizice sau juridice, care au investit în amenajări locale. Până acum,  de această facilitate beneficiau doar organizațiile de udători sau fermele cu acces la rețeaua națională de irigații, apreciază reprezentanții fermierilor.

O a doua modificare cheie este eliminarea condiției care constituia o barieră în calea extinderii irigațiilor în foarte multe zone: acordul explicit al proprietarului terenului.  Conform amendamentului, autorizația de construire va putea fi de acum emisă după 10 zile calendaristice de la publicarea notificării intenției de a construi de către deținătorul proiectului, ceea ce rezolvă situațiile a numeroase proiecte blocate din cauza faptului că moștenitorii nu puteau fi contactați, mai consideră asociația.

“În plus, noua lege a irigațiilor prevede și alocări bugetare consistente, de până la 1500 miliarde euro până în 2027, pentru reabilitatea și extinderea infrastructurii principale de irigații, esențială în conservarea capacității de producție și combaterea efectelor secetei cu care țara noastră se confruntă periodic. Cealaltă piesă esențială pentru construirea unui “cod rural” ca bază pentru exploatații agricole viabile o constituie inițiativa legislativă pentru modificarea prevederilor referitoare la arendarea terenurilor agricole, prevăzute de Legea nr.287/2009 privind Codul civil. Aceasta intră în procedura de analiză la Senat, urmând să fie dezbătută de Parlamentul României în procedură de urgență”, se mai arată în comunicat.

Citește și:

Fermierii greci protestează împotriva costurilor combustibilului pe fondul crizei din Ucraina

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă