13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieAnton Anton: ExxonMobil nu a anunţat că vrea să plece de la...

Anton Anton: ExxonMobil nu a anunţat că vrea să plece de la Marea Neagră

“Tusker de la Exxon (Richard Tusker, manager de ţară ExxonMobil România – n. r.) nu a venit la noi. Exxon ne-a trimis o documentaţie să le aprobăm să facă nişte studii geo şi nişte foraje pentru construcţia unei staţii de comprimare de gaz şi le-am dat avizul”, a afirmat ministrul Energiei.

 

Exxon ar dori cel puţin să atragă încă un partener, pe lângă OMV

Surse guvernamentale au declarat săptămâna trecută pentru Agerpres că ExxonMobil a informat Executivul că doreşte atragerea unui nou partener în proiectul de explorare de gaze naturale din Marea Neagră.

Ministrul Energiei a refuzat să dea amănunte despre ce anume negociază în prezent statul român cu ExxonMobil, indicând că la această întrebare poate răspunde Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de semnatar al contractului de concesiune cu ExxonMobil.

“Cu cine a semnat Exxon contractul de concesiune? Nu cu statul român, ci cu ANRM. Deci, adresaţi-vă ANRM, eu nu sunt ANRM. Eu nu am treabă, nu m-am conversat cu domnul de la Exxon”, a adăugat Anton Anton.

 

Pertractări diplomatice

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, colegă de partid (ALDE) cu ministrul Energiei, afirmase săptămâna trecută că România ar trebuie “să facă nişte paşi într-o direcţie aşteptată”, referitor la colaborarea cu ExxonMobil în Marea Neagră.

Pe de altă parte, Anton Anton declarase că ALDE doreşte încheierea cât mai rapidă a negocierilor cu ExxonMobil.

“Noi vrem să continuăm discuţiile cu Exxon, iar asta e o chestiune la care ALDE insistă foarte mult, şi nu de acum. Pentru că şi la discuţiile cu Exxon există nişte negocieri, pe care vrem să le încheiem cât se poate de repede. Cât se poate de repede!”, a adăugat Anton Anton.

 

Miză strategică

Ministrul Energiei a estimat că gazele din Marea Neagră ar ajuta foarte mult la necesarul pentru consumul intern de gaze naturale, care nu este acoperit din producţia românească.

“Noi, în România, avem cam 30% din populaţie care este racordată la reţelele de gaze. Inadmisibil de puţin, gândindu-ne că România este producător de gaze, iar după Brexit o să fie cel mai mare producător de gaze din UE.

E adevărat, nu ne ajung gazele pe care le producem noi. Nu ne ajung, cred că ne-ar ajuta extrem de mult gazele din Marea Neagră, pentru care suntem pregătiţi, avem extensii de reţele, centrale noi, centrale de cogenerare pentru marile oraşe”, a încheiat ministrul.

Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă