18 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

ANRE primește acces la datele de reglementare pentru investigații

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spune că a îndeplinit toate cerințele stabilite de Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei (ACER)  pentru a implementa sistemele de securitate a datelor privind integritatea și transparența pieței angro de energie, în baza Regulamentului UE 1227/2011 (REMIT).

Comisia de auditare, formată din reprezentanți ai ACER și reprezentanți ai altor autorități de reglementare, a validat conformitatea politicilor de securitate ANRE cu cerințele Agenției europene privind securitatea și integritatea datelor REMIT.

După finalizarea procesului de auditare, ANRE va primit acces la sisteme ACER și va putea să analizeze sau să folosească în investigații datele colectate de agenția europeană. Scopul este acela de a crește transparența și stabilitatea piețelor energetice europene și combaterea manipulărilor de piață, în beneficiul consumatorului final.

Astfel că acordarea accesului la datele REMIT înseamnă și colaborarea, în special cu privire la monitorizarea pieței de energie și gaze naturale, cu alte autorități de reglementare ale unor state din Uniunea Europeană, precum Germania, Franța, Lituania, Belgia, Olanda, Italia, Austria, Ungaria, Slovenia, Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Suedia, care au fost auditate și îndeplinesc cerințele de securitate.

REMIT introduce un cadru legislativ specific sectorului energetic european pentru prevenirea abuzurilor pe piața angro de energie. A fost lansat în anul 2011 de către Parlamentul și Comisia Europeană. Implementarea prevederilor REMIT are ca scop detectarea și prevenirea acțiunilor de manipulare a pieței energetice. Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) asigură ducerea la indeplinire a REMIT.

Ultima oră
Pe aceeași temă